Telecí á la marengo
V kuchyních našich babiček mělo telecí maso výjimečné postavení, ale občas na něj došlo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak přippravit telecí á la marengo.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Rozkrájíme na kostky 70—80 dkg libového, telecího masa a vložíme je do kuthanu s olejem neb máslem, na němž se nechá opéci, aby pustilo šťávu; osolí se, okoření a přidá k němu svazek zelené petržele, bobkového listu, cibule a dymiánu, 25 dkg vepřového masa vařeného ve slané okořeněné vodě a nakrájeného na kostky, jakož i několik lehce osmažených cibulek. Kuthan se posune na mírný oheň, a žhavé uhlí se dá na pokličku, aby se maso dodělalo. Nesmí býti příliš měkké. Když se má nésti na stůl, sebere se mastnota pouze na polo a přidá se několik lžic rajské omáčky se špetkou pepře, a omáčka se nechá ještě povařiti. Ragú se předkládá na teplé míse bez svazku koření, s kterým se dusilo.