Bramborová vomajda s fazolema podle receptu z Pojizeří
Pokud vám to nedalo a začali jste zahrádkařit, děláte dobře. I v dobách našich babiček už byly práce v plném proudu. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na bramborovou vomajdu s fazolema.
Ingredience
- ½ kg velkých bílých fazolí
- 4 větší brambory
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 4 dcl smetany
- 2 lžíce octa
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a společně dovaříme doměkka. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem. Podáváme s plátkem uzeného masa nebo vařeným vejcem.