Bramborová vomajda s fazolema podle receptu z Pojizeří

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jana Volková

Babiččiny recepty: Bramborová vomajda s fazolema

Pokud vám to nedalo a začali jste zahrádkařit, děláte dobře. I v dobách našich babiček už byly práce v plném proudu. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na bramborovou vomajdu s fazolema.

Ingredience
  • ½ kg velkých bílých fazolí
  • 4 větší brambory
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • sůl
  • 4 dcl smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla

Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a společně dovaříme doměkka. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem. Podáváme s plátkem uzeného masa nebo vařeným vejcem.