Koláč se slaninkou podle babiček z Českodubska
Připomeneme, jak se na vesnici nakládalo s masem a sádlem ze zabijačky, a vyzkoušíme koláč se slaninkou.
Ingredience
- 40 dkg mouky,
- 3 dkg droždí
- ¼ l mléka
- 2 lžičky cukru
- 5 dkg sádla
- 1 vejce
- kmín
- sůl
- 35 dkg prorostlé slaniny
- tuk na vymazání plechu
Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek a do něho rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Potom přidáme zbytek mléka, tuk, vejce a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na plech vymazaný tukem. Navrch rozložíme plátky slaniny, posypeme kmínem, osolíme, necháme odpočinout přibližně čtvrt hodiny a upečeme dozlatova. Pečeme přibližně 40 minut.