Babiččina hrstková polévka

Ani v období masopustu si na venkově nemohli dopřát maso každý den, tolik ho nebylo. A tak si hospodyně i strávníci museli vystačit hlavně s polévkami a kašemi.

Ingredience
  • 2 l vody
  • 4 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • hrst čočky
  • hrst sušeného hrachu
  • hrst vloček
  • 6 stroužků česneku
  • 3 brambory
  • 2 lžíce červené papriky
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • sádlo
  • mouka

Hrách a čočku předem namočíme. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a vše, kromě brambor, lehce osmahneme na sádle. Přidáme dvě lžíce papriky, na kostičky nakrájené brambory, hrách a čočku, zalijeme vroucí vodou, a vaříme, dokud není zelenina měkká. Pak přidáme utřený česnek a pepř. Na pánvi rozehřejeme sádlo, zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme tmavší jíšku, kterou vlijeme do vroucí polévky. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem a majoránkou.