Bábovka s mákem
Mezi nejoblíbenější moučníky po staletí patří bábovka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás zavedou její historie a přidají recept na bábovku s mákem.
Ingredience
- ½ kg polohrubé mouky
- ¼ l mléka
- 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- nastrouhaná půlka muškátového oříšku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 dkg čerstvého droždí
Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout.
Ingredience
- Na náplň: 35 dkg třeného máku
- 10-12 lžic tlučeného cukru (podle chuti)
- 5 lžic rumu
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 2 dcl uvařené kávy
Utřený mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Závin přeneseme do formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme. Necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.