Květák á la Ostende podle Jana Kettnera, bývalého šéfkuchaře drážďanského vegetariánského sanatoria

Už na počátku 20. století u nás vycházely vegetariánské kuchařky. Píše se v nich o přínosech i rizicích vegetariánské stravy a také jak připravit květák á la Ostende.

Ingredience
  • 1 květák
  • sůl
  • máslo
Ingredience
  • Na omáčku: 1 dcl smetany
  • 3 dkg čajového másla
  • citrónová šťáva na dochucení

Květák uvaříme v osolené vodě se lžičkou másla doměkka. Uvařený květák scedíme a nalijeme na něj omáčku.

Příprava citrónové omáčky: V hrnečku rozkvedláme smetanu s čajovým máslem a přidáme několik kapek citrónové šťávy. Kolem květáku naklademe doměkka uvařené brambory s kmínem a zelenou petržílku. Na talíři polijeme květák připravenou omáčkou.