Cibulový pekáč
Na Tři krále skončilo vánoční dvanáctidenní a začíná masopust. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali dobrotu z vepřového masa a cibule - cibulový pekáč.
Ingredience
- 1 kg vepřového masa (plecko, krkovička)
- 6-7 cibulí
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- česnek
- majoránka
- 2 lžíce sádla
Maso nakrájíme na kostky. Osolíme, okořeníme, zakápneme sádlem a pořádně promícháme, aby se všechno maso obalilo kořením. Česnek utřeme, cibuli oloupeme, nakrájíme na půlkolečka, smícháme s česnekem a promícháme s masem. Pekáček přikryjeme pokličkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Nepodléváme, cibule pustí vody dost.
Po hodině a půl zkontrolujeme, pokud je maso měkké, necháme ještě chvíli péct odkryté, než maso „chytí barvu“. Podáváme s chlebem nebo s lepenicí z brambor a kysaného zelí.