Náchodští archeologové objevili v centru města neobvykle zachovalé kachle středověkých kamen

26. říjen 2021 08:45

Jak asi vypadala kamna ve středověku? Pod budoucím spolkovým domem v centru Náchoda našli archeologové zachovalé kachle kamen z přelomu 15. a 16. století. Nález je unikátní jak svým stářím, tak především svou celistvostí a zachovalostí.

Předměty jsou v tak dobrém stavu částečně i proto, že dlouhá staletí byly uloženy v bývalé jímce.

Čtěte také

„Teď vytáhneme jeden kachlík z bedny. V ruce mám nádobkový kachel z období 2. poloviny 15. století. Ten je vlastně kompletní a když se podíváme dovnitř, tak je vidět, že má na sobě slídový potěr. Takových kompletních nádobkových kachlí máme asi pět a další jsou ve fragmentech," říká Jan Košťál, vedoucí archeolog Muzea Náchodska.

A vede nás k předmětům, které jsou velmi unikátní a zvláštní.
„Podařilo se nám z objevené jímky vytáhnout velkou část kachlových kamen. A hned vedle jsou kachle takzvané komorové, jejichž čelní stěna byla zdobena nějakými náboženskými či heraldickými motivy."

„Tady například máme dochovanou kompletně zadní komoru, do které se naakumulovalo teplo a tyto kachle vydávaly teplo ještě dlouho po vyhasnutí ohně."

V centru Náchoda našli archeologové zachovalé kachle kamen z přelomu 15. a 16. století

Před námi leží několik kachlí a vedle ještě další krabice.
„A další krabice jsou ještě dál, tohle jsou vlastně ty největší kousky, které se nám podařilo vytáhnout. Ale pojďme se podívat do našeho provizorního depozitáře."

Tady stojí nad úlomky kolegyně Anastázie.
„Teď všechny nálezy musíme zasáčkovat, dát do beden a předat do muzea pro další zpracování kolegům."

Čtěte také

Kachle byly uloženy v jímce. Má to nějakou souvislost s drobnými semínky, kterými jsou kachle obaleny?

„Ano, jsou to semínka či nějaké obilky, to uvidíme po dalším rozboru. Jímky jsou pro archeologa takovou studnicí poznání. Protože tam se nám uchovávají organické zbytky a jak je vidět, skončilo tam velké množství předmětů denní potřeby."

Bude se z toho odvozovat jaký byl život v tomto historickém období?

„Budeme se nálezem samozřejmě dál zabývat a určitě nám to prozradí další informace o tom, jak se středověcí obyvatelé tady stravovali, co pěstovali a tak dále."

Zpracování nálezů, včetně kachlových kamen, bude trvat přibližně dva roky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související