Co všechno se dá vyčíst z jedné kamnářské středověké kachle? Podle archeologů celý příběh

9. únor 2019 10:03

Kdyby nás zavolali dřív, dochovalo by se víc předmětů a celý nález by měl daleko větší hodnotu. Takovou větu pronesla archeoložka Martina Beková hned v úvodu setkání s reportérkou Janou Házovou nad předměty z období středověku, které našli dělníci v centru Vamberka. 

Na sklonku minulého roku kopali s těžkou technikou ve Vamberku kanalizaci a narazili na velmi zachovalé kamnářské kachle. Veškeré předměty jsou teď v laboratoři rychnovského muzea, kde je jeho pracovníci skládají dohromady.

Co to znamená, když archeologové pasou bagr? Skrytá ornice je pro nás jako otevřená kniha

Martina Beková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes je zase po nějaké době s námi ve studiu archeoložka rychnovského muzea Martina Beková. Když jsme si telefonovali, abychom se domluvili na dnešním setkání, tak vzal telefon její kolega a říkal: paní Beková teď nemůže, začíná bagrovat. 

„Nacházíme se v laboratoři, kde se umývá a posléze lepí keramika. A v jedné z krabic máme už finálně slepený exponát. Nebylo to složité, protože byl prasklý jen na dvě půlky. Byť se tedy nenacházely vedle sebe, každý kousek jsme vytáhli z jiné strany výkopu. Ale dal se jednoduše slepit. A vše ostatní, co je tady vidět, tak k tomu výzkumu také patří a právě prochází procesem rekonstrukce. Protože bohužel dříve než my, tak do toho vstoupil bagr a leccos je rozbité a bohužel také zcela ztracené, protože to bylo vysypáno na hromadu," vysvětluje Martina Beková.

A ukazuje nález středověkého kachle: „Je to naprosto klasicky vyrobený středověký kachel, tak, jak se dělal. Komora vyčnívá dozadu. Ta sloužila jednak k montáži kamen. Kachle byly postavené na sebe a mezi tím byly omazané hlínou."

Z jedné kamnářské středověké kachle vyčtou archeologové celý příběh

Leží tu na sítech další části úlomků. To je další skládačka středověkých kamen, která teprve archeology čeká.
„Ano, ale tady už nebudeme tak úspěšní, protože nám chybí asi metr situace, který odešel tím bagrem. A my jsme vybírali jen z boku výkopu. Něco už je slepené, ale všechno slepit bohužel nepůjde."

Vamberecký hrad jako paní Colombová. Každý o něm slyšel a nikdo ho neviděl. To už ale neplatí!

Kostelec hrob - archeoložka Martina Beková

Na co zajímavého a nového přišli rychnovští archeologové, o tom si budeme dnes povídat a musím říct, že to jsou opravdu velké a možná dokonce i převratné objevy. Archeoložka Muzea a galerie Orlických hor Martina Beková už sedí naproti mně, tak se jí na to všechno zeptáme.

Co znamená takový nález pro muzeum?
„Nevím jestli jen pro muzeum, ale určitě pro celé město Vamberk. Je to velice důležitý doklad toho, jak středověký Vamberk vypadal. My víme, jak byl velký dům, který na tom místě ve středověku stál. Také jak vypadal dvorek onoho domu. Že na něm byly jednotlivé jímky, do kterých se ukládal odpad. A vlastně z pozice oněch jímek můžeme usuzovat na to, jak kompaktní byla nebo nebyla tehdejší zástavba."

U vedlejšího stolu pracuje laborantka Jana Kudlová. Snaží se dávat dohromady střípky keramiky. Jak pozná, co k čemu patří?
„Přinesou mi nálezy roztříděné do jednotlivých nádob, ty jsou popsané. A po očištění se zkouší, které kousky pasují k sobě. Někdy to trvá chvilku, jindy to zabere den nebo dva, i víc. Už na tomto nálezu z Vamberka pracuji asi měsíc."

Po zkompletování vambereckého nálezu budou všechny nálezy uloženy do muzejního depozitáře. V budoucnu se pak objeví na tematických výstavách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související