Archeologové objevili při výzkumu v centru Náchoda tisíce drobných předmětů ze 14. a 15. století

11. říjen 2021 10:35

V centru Náchoda našli archeologové při odborném výzkumu řadu předmětů ze 14. a 15. století. Našly se v místě, kde chce radnice vybudovat spolkový dům. Jeho výstavba ale začne nejdříve v zimě. I to zjistil reportér Václav Plecháček.

Archeologický výzkum v centru Náchoda začal v létě a už se našly tisíce předmětů. Které z nich jsou nejzajímavější?

Čtěte také

Například část keramické sošky pravděpodobně z 15. století, kde je pravděpodobně zobrazena Panna Marie s Ježíškem. Alespoň tak to popisují archeologové, soška ale není kompletní.

Dalším zajímavým objevem je třeba pozdně gotický až renesanční kachel s vyobrazením měšťana. Nebo středověká bronzová rolnička, která už ale necinká. Mezi nálezy také nechybí celá řada mincí. Ty nejstarší pochází ze 14. století. A to samozřejmě ještě není zdaleka všechno, protože výzkum ještě pokračuje.

Celkem už mají archeologové údajně na osm desítek krabic naplněných nálezy. Co s nimi bude teď?

Podle archeologů je zapotřebí nálezy nejprve umýt a vysušit. Následně je převezme konzervátorka, která bude mít na starosti jejich restaurování. Slepí například jednotlivé kousky kachlů, kterých se v Náchodě našla celá řada. Nebo i nejrůznějších nádob.

V centru Náchoda našli archeologové při odborném výzkumu řadu předmětů ze 14. a 15. století

Je také nutné určit ze kterého období všechny nalezené předměty pocházejí. A tohle všechno je podle odborníků práce minimálně na několik měsíců, možná dokonce i na dva až tři roky. Teprve potom budou mít lidé možnost si nálezy prohlédnout ve zdejším muzeu.

Část věcí ale mimořádně veřejnosti ukáží už v sobotu 16. října přímo v místě naleziště. A to u příležitosti Dne archeologie.

Práce archeologů potrvá zhruba do konce listopadu. Co to znamená pro stavbu spolkového domu, který bude využívat řada náchodských zájmových organizací?

To se teprve uvidí. V místě budoucích základů archeologové neobjevili pouze movité věci, ale také nemovité. Například dřevěné hatě, kterými naši předci podloží zpevňovali.

Čtěte také

Na základě toho nechala náchodská radnice na místě stavby provést nový geologický průzkum a ukázalo se, že základy budoucího spolkového domu budou muset být ještě asi o půl metru hlouběji než se původně předpokládalo.

To znamenalo mírnou úpravu projektu. Radnice chce ještě v říjnu, nejpozději v listopadu, vyhlásit výběrové řízení. A potom bude už jen na stavební firmě, jestli začne spolkový dům budovat ještě letos nebo až příští rok.

Město původně plánovalo zaplatit za nový spolkový dům 51 milionů korun. Nově, především s ohledem na raketový růst cen stavebních materiálů, bude cena kolem 58 milionů korun.

Spustit audio

Související