Archeologický průzkum zámeckého kopce v Náchodě odhalil pozdně středověkou stavbu. O co jde?

16. listopad 2020 09:27

Archeologové objevili při obnově zámeckého kopce v Náchodě pozdně středověkou baštu. Jde o vstupní část opevnění staré pravděpodobně více než 500 let. Co z něj zbylo a uvidí ho někdy návštěvníci? Na tyto otázky teď hledají odpovědi i odborníci, kteří plánují další průzkum.

Čtěte také

Tak jsme tu. Stojíme na místě, kde historie jen dýchá. Kde se archeologům podařilo udělat objev.

Ptáme se archeologa Ladislava Rytíře, kde to vlastně jsme.
„Stojíme v prostoru pravděpodobně půlkruhové bašty. O ní už víme ze starších výzkumů, tuším z 80. let minulého století, kdy se ji podařilo v části zachytit. Ale v souvislosti s relativně masivní obnovou zámeckého kopce, kdy ty zemní práce budou větší, tak se ji podařilo postihnout v celku."

Co je tedy přesně bašta?

„Je to fortifikační prvek, taková věžovitá stavba. A tady stojíme na předpolí zámku, dřívějšího hradu, kde bašta chránila přístup do hradního areálu. S největší pravděpodobností se pohybujeme někde v 16. století. Budeme ještě odkázáni na studium archivních pramenů, které ovšem doposud nejsou zpracovány. Takže uvidíme, jaké překvapení se tam pro nás ještě bude skrývat."

Archeologický průzkum zámeckého kopce v Náchodě odhalil pozdně středověkou stavbu

Jiří Svoboda, investiční referent Národního památkového ústavu, nám ještě upřesní, co se přesně v Náchodě podařilo odkrýt.

Čtěte také

„Co se týče technických nálezů, tak se bavíme o půdorysu stavby zhruba 13 metrů, tloušťka stěn se pohybuje v rozmezí 1,5 až 1,2 metry. Samozřejmě nejsilnější část je víceméně v té nárazové zóně stavby bašty. Nicméně co se týče i hloubky konstrukce nalezené bašty, tak podle archeologických sond se bavíme zhruba o dvou metrech."

S Ladislavem Rytířem stojíme na okraji části odkrytého obloukovitého tvaru zdi.

„Budeme to ještě dál odkrývat. Je to z toho důvodu, že se stavba bude prezentovat tak, aby byla viditelná v terénu. Je třeba zjistit, jestli to zdivo, které tady vidíme zachovalé, je v tomto poměrně dobře zachovalém stavu i ve zbytku svého průběhu. Je to důležité zjištění nejen pro stavbu, ale i pro architekty, kteří tento prostor plánují. Jestli mohou počítat s prezentací celé stavby."

Archeologické práce budou v Náchodě nadále pokračovat. O tom, jak bude zámecký kopec nakonec vypadat, se rozhodne na přelomu roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související