Babiččina kyselka s fazolemi
I v dobách našich babiček právě vrcholily přípravy na vánoční svátky a tak nebylo mnoho času na vaření. Zkuste jednoduchý recept na kyselku s fazolemi.
Ingredience
- 20 dkg suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- bobkový list
- majoránka
- 25 dkg brambor
- 3 dkg sádla
- 3 dkg hladké mouky
- ocet
- cukr
- sůl
- 2,5 dl smetany
Fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den je uvaříme ve vodě, ve které byly namočené spolu s očištěnou cibulí a bobkovým listem. Když jsou fazole téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory. Ze sádla a mouky připravíme bledou jíšku, kterou procedíme do polévky a všechno uvaříme doměkka. Nakonec polévku dochutíme cukrem a octem, osolíme a přimícháme sladkou nebo kyselou smetanu. Podle chuti můžeme do polévky přidat i nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Podáváme s chlebem.