Babiččin domácí chléb
Příprava chleba patřila v době našich babiček k základním dovednostem. Postup připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají zvyky spojené se svátkem sv. Háty.
Ingredience
- záděl: 1 vrchovatá lžíce kvásku
- 15 dkg žitné celozrnné mouky
- 1,5 dcl vody
Ingredience
- těsto: 3,5 dcl vody
- 10 dkg žitné chlebové mouky
- 10 dkg špaldové celozrnné mouky
- 40 dkg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
Ráno důkladně promícháme kvásek s vodou a žitnou celozrnnou moukou. Přikryjeme a necháme kvasit. Po 8 hodinách přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout 4-5 hodin. Nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme bochník a vložíme do misky vyložené pomoučenou utěrkou. Necháme ještě chvíli kynout, pak opatrně vyklopíme na vymazaný plech, nařízneme a vložíme do vyhřáté trouby a pomalu pečeme.