Dědečkův šňaps na bolavý žaludek
Tentokrát se budeme věnovat výrobě lihovin. Na venkově si hospodáři vyráběli pálenky sami, ve městech se kupovaly ve kvelbech a koloniálech. Nejen tam nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na šňaps na bolavý žaludek.
Ingredience
- 1 l čistého lihu
- 6 dkg zeměžluče
- 3 dkg drcených jalovčinek
- 3 dkg mletého kořene reveně
- 2 dkg řebříčku
- 1 dkg puškvorce
- 5 g pelyňku
- 30 dkg cukru
- 1/2 l vody
Směs bylinek zalijeme pálenkou a vyluhujeme dva dny. Cukr rozpustíme v převařené vodě. Smícháme s výluhem a přecedíme přes plátýnko. Stočíme do lahve a uložíme do chladna. Užíváme jednu sklenku denně před hlavním jídlem.