Dědečkův šňaps na bolavý žaludek

Tentokrát se budeme věnovat výrobě lihovin. Na venkově si hospodáři vyráběli pálenky sami, ve městech se kupovaly ve kvelbech a koloniálech. Nejen tam nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na šňaps na bolavý žaludek.

Ingredience
  • 1 l čistého lihu
  • 6 dkg zeměžluče
  • 3 dkg drcených jalovčinek
  • 3 dkg mletého kořene reveně
  • 2 dkg řebříčku
  • 1 dkg puškvorce
  • 5 g pelyňku
  • 30 dkg cukru
  • 1/2 l vody

Směs bylinek zalijeme pálenkou a vyluhujeme dva dny. Cukr rozpustíme v převařené vodě. Smícháme s výluhem a přecedíme přes plátýnko. Stočíme do lahve a uložíme do chladna. Užíváme jednu sklenku denně před hlavním jídlem.