Alergie na včelí a vosí žihadlo se může poprvé objevit i v dospělosti. Pomůže mýdlo i kalcium

29. červen 2022

Alergie se často objevují už v dětství, ale není to pravidlem. Reakce se mohou začít objevovat i v dospělosti. Chronické alergie nejsou životu ohrožující. Opakem je rychlá alergická reakce například na vosí či včelí bodnutí. Včasná první pomoc pak může odvrátit kolapsový stav nebo přinejmenším nepříjemné komplikace. Měli bychom proto předem vědět, jak se v případě bodnutí zachovat.

Alergie se může objevit hned po narození, ale může se vyvinout až v průběhu života i dospělosti. Velkým nebezpečím jsou nečekané silné alergie. Například na hmyzí bodnutí.

Pokud se alergická reakce neřeší včas, může způsobit vážný kolapsový stav. Tyto situace nelze podceňovat. Je nutné předem vědět, jak postupovat a včas zajistit kontinuální péči.

Do přírody pouze s balíčkem první pomoci

Pokud víme, že jsme alergici, je nutné se do přírody vybavit „protišokovým balíčkem“, ve kterém jsou postiženému k dispozici léky, které zpomalí nástup alergické reakce. V případě potřeby pomůže jakýkoliv lék proti alergiím.

Alergií je ale v současnosti stále více a je proto na místě si balíček první pomoci v podobě léků brát do přírody, i když jsme dosud nikdy problémy neměli. Komplikací na vosí nebo včelí žihadlo je totiž stále více.

Když včela medonosná použije své žihadlo, zemře

První pomoc, která uleví

Pokud vás píchne včela, jako první je nutné vyndat žihadlo. Včelí nebo vosí jed je ve své podstatě kyselina. Pomoci proto může jednoduchá věc – místo vpichu pořádně namydlit, potřít mýdlem a tím zneutralizovat. Rána tolik neopuchne.

Následně místo chladíme, aby se snížil průtok krve a jed z včelího nebo vosího bodnutí se co nejméně roznášel dále do těla. Pomůže také přikládání cibule, a pokud jste zrovna v lese a jsou poblíž borůvky, mohou posloužit jako obklad. Ránu zklidní. To jsou ony „babské rady“.

Pomůže ale také kalcium. Ostatně dříve, než byly vyvinuty léky proti alergiím, se jako první pomoc při alergiích podávalo přímo do žíly právě kalcium.

Reakce, která je ve své podstatě infekcí

Někdy může být reakce především v místě vpichu. Rána hodně nateče, je v ní horkost, cuká v ní a následně se může objevit i teplota. Tyto reakce nemusí být alergického druhu, ale jsou z důvodu infekce přímo v místě vpichu. Je to častý jev právě po píchnutí vosy.

Vosy totiž často poletují i po odpadcích a bohužel tak mohou při píchnutí žihadla do rány zanést infekci. Jako první pomoc může opět ulevit kalcium, nicméně v těchto případech je na místě vždy co nejrychleji zajít k lékaři.

Při vážnější, především alergické reakci, je nutné zajistit transport do zdravotnického zařízení nebo přivolat záchrannou službu na čísle 155.

Spustit audio

Související