Neléčená angína může mít vážné zdravotní následky

10. duben 2024

Streptokoková angína vyžaduje řádnou léčbu. Je navíc infekční, takže nemocí můžete nakazit i své blízké. Neléčením si můžeme velmi zkomplikovat zdravotní stav. Mezi nejvážnější komplikace patří problémy se srdcem a ledvinami.

Škrábání v krku může být nepříjemné, ale většinou nás v činnosti nezastaví. Většina lidí si uváže šátek na krk a začne užívat různé pastilky nebo kloktat. Pokud se jedná o pouhé nachlazení nebo lehčí viróza, může to stačit.

Pokud bolesti v krku spojené s horečkou signalizují skutečnou angínu, neměli byste situaci podceňovat. Pravá angína je totiž streptokokové infekční onemocnění s horečnatým průběhem, které může napadat i další orgány.

Bolest je v krku, nemoc ale v celém těle

Ze všeho nejdříve se nemoc projeví samozřejmě na krčních mandlích. Můžeme je považovat za záchytnou linii, která nedovolí, aby infekce postupovala dál. Mandle jsou velké a zarudlé, případně s bílými čepy nebo bílými povláčky, a mohou se vyskytovat i zvětšené uzliny.

Na mandli se může udělat i absces, který je potřeba urgentně uvolnit chirurgicky v nemocnici, aby nepraskl sám a neudělal další komplikace.

Bolesti v krku nepřecházejte

V současné době mají lékaři účinné možnosti léčby. Pokud se jedná o streptokokovou angínu, diagnózu je možné zjistit velmi rychle tím, že se přímo v ordinaci provede streptest. Léčí se penicilinovou řadou, a pokud penicilin pacient nesnáší, je možné léčbu nahradit jinými účinnými léky.

Při vysokých horečkách, které streptokokovou angínu provází, je nutný klid na lůžku. Pokud angínu přecházíte nebo se během nemoci namáháte, mohou se přidat vážné komplikace – zánět srdeční nitroblány nebo k zánět ledvin. Pacient pak může být invalidizován i do dalšího života.

Pacienta se streptokokovu angínou izolujte

Streptokoková angína je samozřejmě infekční. Nemocný musí dodržovat zásadní hygienická opatření. Pokud má člen rodiny velké bolesti v krku a horečky, je nutné ho izolovat.

Ideálně by měl mít samostatný pokoj, své vlastní příbory i ručníky, a rodina by měla dodržovat časté mytí rukou a omezení kontaktu. Není to ale na dlouho. Inkubační doba nemoci jsou tři dny. Poté je již menší riziko nákazy.

Spustit audio