Kožní zánětlivé onemocnění může být důsledkem streptokokové infekce

24. duben 2024

Streptokokové infekce většinou způsobují bolesti v krku. Vedle streptokokových angín ale mohou horečky provázet i streptokokové infekce, které postihují kůži. Kožní problémy jsou totiž v tomto případě pouze důsledkem onemocnění celého organismu.

Vedle bolestí v krku mohou být streptokokové infekce i kožní a rozhodně nejsou nijak příjemné. Nejčastěji se vyskytuje tzv. růže – bolestivé kožní onemocnění způsobené streptokoky, které se projevuje velkou červenou skvrnou na kůži. Většinou je velká, o průměru 10 – 15 cm, kůže je v tomto místě až rudá až horká.

Tento lokalizovaný bolestivý povrchový zánět kůže je ale pouze důsledkem onemocnění celého organismu. Běžným projevem nemoci jsou proto i velké horečky, které doslova invalidizují pacienta. Většinou se červená bolestivá skvrna vytvoří na těle nebo končetinách. Pokud se objeví na obličeji a především v blízkosti očí, jedná se o velmi závažný a nebezpečný průběh.

Léčba, kterou nelze uspíšit

Pokud infekční onemocnění růže propukne, není to pouze několikadenní záležitost, která rychle přejde. Je nutné spíše počítat s 2 až 3týdenní léčbou, kdy je nezbytné nemoc vyležet.

O tom, jestli se nemocí nakazíme, většinou rozhoduje pouze naše imunita. Nejedná se o častou infekci, nicméně při jejím prodělání se nevytváří protilátky a náchylný pacient tak nemoc může prodělat i opakovaně. Záleží ale pouze na dispozicích daného pacienta, jak dalece se zánětlivé červené místo zahojí. Někdy může citlivost i lehčí zabarvení daného místa přetrvávat.

Kromě antibiotik si připravte led i sádlo

Jako hlavní léčba se podávají antibiotika. Nemocnému však můžeme pomoci i jinak. Především chlazením zarudlé bolestivé skvrny.

Pomůže suchý chlad, nikoliv přímé pokládání ledu na kůži. Rozmočením by se kůže mohla ještě dále více zanítit návaznou bakteriologickou infekcí. Pomůže tedy například pytlík se zmrazenou zeleninou, který ještě zabalíme do suchého froté ručníku a takto pokládáme na postiženou kůži, která se příjemně ochladí a zarudnutí je méně bolestivé. Kromě ledování může pomoci i promazávání vyškvařeným sádlem. Kůži regeneruje a podpoří její ozdravení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.