Krvácení z nosu může upozornit na problémy s vysokým tlakem

3. duben 2024

Krvácení z nosu často přecházíme a zastaví nás až větší problém. Bohužel, většinou jako první pomoc při krvácení z nosu zakloníme hlavu. I když zároveň chladíme zátylek, krev sice viditelně neteče ven z nosu, stále ale vytéká. Při velmi silném krvácení tak může nepozorovaně téci až do žaludku a následuje i nevolnost.

Místo, kde nejčastěji v nose vzniká krvácení, se nachází asi 1,5 cm od ústí nosu, tedy nad začátkem chřípí. Právě tam se nachází klubíčko céviček, které někdy prasknou a začnou krvácet. Vypadá to sice nepěkně a všichni se leknou, o nic vážného se ale většinou nejedná.

Nejlepší první pomoc při krvácení z nosu je právě toto místo pevně stisknout ukazováčkem a palcem. Pokud takto stisknete měkké části nosu od kostí, většinou se přesně na dané místo strefíte a krvácení rychle přestane. Je ale lepší sedět rovně a počkat, až krvácení přejde. Navíc také přesně vidíte, jestli se už stav lepší a krvácení skutečně přestalo. Naopak, pokud hlavu pouze zakláníte, krvácení nepřestává, pouze není vidět, protože nevytéká ven.

Krvácení může včas upozornit na vážnější problém

Krvácení může vzniknout hlavně u dětí menším poraněním nebo prudším vysmrkáním. U dospělých ale může ale také signalizovat závažnější problém – například vysoký krevní tlak. Pokud není léčený, často je právě krvácení z nosu prvním příznakem, který na tento vážnější problém upozorní.

Chronické menší krvácení z nosu například při rýmě, kdy nacházíme v hlenu menší krvavé nitky, vzniká pouze zanícením sliznice a odezní s nachlazením. Masivní opakované krvácení ale musí řešit lékař na ORL.

Do lékárny až když lékař zjistí přesné důvody krvácení

V případě akutního krvácení, které nelze zastavit, může specialista na ORL provést tzv. tamponádu, kdy se hluboko do nosu zavede gáza tak, aby se krvácení zastavilo. Pokud je krvácení časté, ale není intenzivní, lékař na ORL se může také podívat na stav sliznic i menších cévek v nose. Pokud jsou příliš křehké, speciálním přístrojem pak cévičky ošetří, tím je posílí a problémy přestanou.

Časté krvácení také může vznikat při nedostatku různých minerálů, mimo jiné rutinu. Pokud se tento problém vyskytuje, praktický lékař by měl pacienta odeslat na krevní obraz, aby se zjistila přesná diagnóza. Ačkoliv lékárny nabízí velké množství preparátů a nosních kapek, při častějším nosním krvácení ale žádné nosní kapky neužívejte dříve, než se přesně zjistí příčina.

Spustit audio