Během léta o ledviny dbejte dostatečným pitným režimem

15. červen 2022

Ledvinové kameny vznikají postupně. Hlavní příčinou je nedostatečný pitný režim a přemíra alkoholu. Velkou roli ale hrají i genetické dispozice. Ke vzniku ledvinových kamenů může přispět i konzumace některých potravin.

Léto je před námi a s ním nejen čas pro posílení naší fyzické kondice, ale také období častějších setkání s přáteli. S tím jde ruku v ruce i větší konzumace alkoholu. Kvůli vysokým letním teplotám je nutný větší pitný režim.

Přemíra alkoholu a na druhé straně nedostatek tekutin vždy zatěžuje ledviny. Postupná zátěž může vést až k ledvinovým kamenům. Abychom k nim nedospěli, znamená to ledviny „prolévat“. Rozhodně ale ne pivem, to spíše odejdou játra

Vysoce koncentrovaná moč je varovným znamením

Hlavním důvodem vzniku ledvinových kaménků je velká koncentrace moči, kdy z nasyceného roztoku vznikají krystalky, které ulpí na sliznici. Na ně se pak nabalují další a z těchto krystalků pak postupně vzniká ledvinový kamínek.

Kaménky nemají stejné složení – záleží na tom, čím je daný roztok moči nasycený. Mohou to být uráty nebo oxaláty a každý typ kamínku pak vypadá trochu jinak.

Typ ledvinových kamínků může způsobit i naše strava

Urátové kamínky jsou hladké a kulaté, ale i ty mohou projít z ledvinové pánvičky do močových cest a ucpat je. V tom případě pak vzniká ledvinová kolika.

Oxalátové kamínky naopak s nadsázkou vypadají jako ježek, mají ostré krystalky, které mohou sliznici značně poškodit a porýpat. U oxalátových kamínků není vhodné jíst špenát, rebarboru, rajčata, čokoládu i uherák.

Urátové kamínky zase vznikají z přemíry čočky a tvrdého alkoholu. Vznik daného typu kaménku ale více ovlivňují genetické dispozice. Záleží, na co trpěli naši předci. Ledvinové kameny většinou překvapí. U pacienta se může objevit krev v moči, bolesti nebo ledvinová kolika.

Funkci ledvin ale ledvinové kameny neovlivňují

Ledviny fungují normálně i v případě, že již obsahují ledvinové kameny. Problém nastane pouze ve chvíli, kdy se kameny zvětší a z ledvinové pánvičky vyplavou do močovodu a tam působí problémy. Mohou ucpat odchod moči, ledvina se pak může nafouknout a může být poškozena.

Na léčbu kamenů se nejčastěji používá rázová vlna, která se nasměruje přímo do kamínku, rozdrtí ho a přirozenou cestou pak odejde z těla. Pokud je kamen větší, většinou pak není jiná cesta než operace.

Během léta o ledviny dbejte

Mnozí mají už na ledvinové kameny zaděláno. Léto je z tohoto hlediska důležité období, kdy můžeme ledvinové kameny buďto zažehnat, nebo si je doslova přichystat na podzimní období.

V létě se podstatně více potíme, více tekutin také vydýcháme, a je proto opravdu nutné na své ledviny myslet a dostatečně pít. Ideálně 2 až 3 litry nealkoholických tekutin denně. Ideální je popíjet průběžně přes den. Moč pak bude naředěná, nebude koncentrovaná a ledvinová kolika se vám z daleka vyhne.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.