Slinivku si musíme hýčkat. Její funkce je nenahraditelná

22. červen 2022

Před nám je léto, dovolená, grilování i popíjení s přáteli. Tedy čas, kdy si lehce můžeme způsobit nějaké zažívací potíže. Když máme problémy s trávením, většinou hned víme, jestli nás bolí žaludek, žlučník nebo zdali se jedná o střevní potíže. V rámci zažívání je ale malý orgán, o kterém ani nevíme, dokud se neozve. Ale to je pak už většinou vážné. Je to slinivka.

Slinivka je menší orgán než játra, má přitom ale nenahraditelnou funkci. V těle zajišťuje dvě funkce - vnější a vnitřní. Produkuje inzulín a tím nám pomáhá udržovat hladinu cukru v těle. Zároveň produkuje pankreatickou amylázu, která nám pomáhá trávit.

Slinivce přímo škodí tvrdý alkohol ve větším množství. Zatěžují jí také příliš mastná jídla. Je to tím, že vývod pankreatické amylázy ze slinivky souvisí se žlučníkem. Společný vývod ústí tenkou papilou do dvanácterníku.

Slinivku si musíme hýčkat a musíme jí hlídat i v případě, když máme problémy se žlučníkem. Především, pokud máme ve žlučníku kamínky, které mohou tento společný vývod ucpat. Žluč pak může zpětně téci do slinivky a může jí poleptat a velmi poškodit.

Kdy poznáte, že slinivka není v pořádku

První příznaky potíží se slinivkou nás rychle zavedou k lékaři. Jsme nafouklí, netráví nám to, objeví se světlejší mastná stolice, která v toaletě plave, přidává se velká únava.

Lékař pacienta zašle do laboratoře a vyžádá si testy na žlučník i na slinivku. Pokud jsou zvýšené, nasadí se tvrdá dieta bez jakéhokoliv tuku. Následuje vyšetření SONO, kde se zjisti, jak slinivka vypadá, jestli je zvětšená nebo zmenšená nebo jestli je tam cysta či zánět.

Pokud se zánět prokáže, musí dieta ještě přitvrdit a pacient většinou skončí na gastroenterologickém oddělení v nemocnici. Zánět se vyléčit dá, tvrdou dietou a léky. Při léčbě velkého zánětu je nutná hospitalizace.

Dieta je základ, ale léčbě můžete pomoci i způsobem stravování. Nejíst jednou denně, ani od rána do večera. Častěji, po menších dávkách a dietně.

Spustit audio

Související