Zelenina v sádle

Říjen je mimo jiné časem sklizně podzimní zeleniny. Ta se našim babičkám hodila nejen k přímé spotřebě, ale byla potřeba také uchovat na zimu. Jednu z možností, zeleninu v sádle, představí Vladimíra Jakouběová, se kterou recepty natáčí Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • Po 1 díle kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) a cibule, celerová a petrželová nať na dochucení
  • sádlo

Zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kolečka. V pekáčku rozpálíme sádlo, necháme osmahnout cibuli a poté přidáme ostatní druhy zeleniny. Osmahneme a podusíme. Když je zelenina měkká, osolíme ji a dáme do trouby vypéct tak, aby zhoustla a zbavila se šťávy. Hotovou zeleninu naplníme do sklenic, zalijeme rozpuštěným sádlem necháme vychladnout a poté uzavřeme víčkem. Uchováváme v chladnu a v temnu.