Velké hity ze sedmdesátých let, na které si můžete také zatančit, včetně hudby z Horečky sobotní noci

19. září 2023

Pořad Vlídné tóny přináší stylově spřízněné velké hity sedmdesátých let minulého století. Poslechněte si je a ještě si při nich můžete případně i zatančit.

Hustle je párový tanec, který je možno tančit na takřka jakékoli moderní rytmy. Není třeba tančit ve smíšených párech, tančí spolu i dvě ženy, dva muži. Hustle je dosti improvizační s téměř nekonečným množstvím figur, jak vysvětlují odborníci na tanec.

Hustle se dočkal velké popularity v 70. letech i v souvislosti s tehdejší disco módou. A tento druh tance hudebně definuje velký hit z roku 1975 přesně toho jména The Hustle amerického černošského producenta, aranžéra, skladatele i zpěváka Vana McCoye, který Vlídné tóny uvede.

V minulém měsíci zemřel Bobby Eli Tatarsky, hudební producent, autor, aranžér, zakládající člen a hlavní kytarista seskupení zhruba třicítky elitních studiových muzikantů z Philadelphie, které spojilo slavné autorsko-producentské duo Kenneth Gamble a Leon Huff, jež vytvořilo podle místa působení tzv. philly sound, tedy efektní a na hitparádách se na začátku 70. let prosazující kombinaci soulu a funky s velkolepým aranžmá smyčců a dechů.

Čtěte také

Základní studiovou oporou této soulové stylové varianty byl orchestr, který dostal jméno MFSB, což je zkratka pro slova mother, father, sister, brother čili matka, otec, sestra, bratr. Orchestr MFSB natáčel i vlastní desky.

A jeho suverénně největším hitem byla skladba autorů Gamblea a Huffa určená původně pro televizní show Soul Train, která nakonec dostala název T.S.O.P., což je zase zkratka pro The Sound of Philadelphia, tedy Zvuk Filadelfie. Nahrávka i s podpůrnými vokály ženské skupiny Three Degrees byla v polovině 70. let ohromným hitem.

Od studiového orchestru z Philadelphie MFSB vám zahrajeme další hit, nahrávku ze stěžejní scény slavného discofilmu s Johnem Travoltou Horečka sobotní noci z roku 1977, což ale byla úprava starší skladby K-Jee od funky skupiny Nite-Liters.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související