Hudba z filmů Četník ze Saint Tropez nebo Senzační prázdniny s Louisem de Funèsem i znělka Radia Luxembourg

13. červen 2023

Během krátké doby pro vás máme (po Eddiem Barclaym) miniprofil dalšího francouzského kapelníka, skladatele, aranžéra i pianisty Raymonda Lefèvrea. Ten měl na svém uměleckém kontě jednak několik větších instrumentálních hitů, ale rovněž angažmá v oblasti filmové hudby.

Raymond Lefèvre pocházel z francouzského přístavního města Calais. V sedmnácti byl přijat na pařížskou konzervatoř. Potom hrál na klavír v orchestru Franka Pourcela a dokonce i v hotelu Hilton v Los Angeles.

Lefèvre měl na starosti hudbu pro francouzské televizní hudební pořady jako Musicorama a Palmarés des Chansons, v nichž jeho orchestr doprovázel hvězdy jako Dalidu nebo Richarda Anthonyho.

Dozajista největším hitem orchestru Raymona Lefèvrea byla skladba Soul Coaxing, tedy jakési Chlácholení duše, z roku 1968, což je nádherně aranžovaná verze písničky francouzského zpěváka Michela Polnareffa Âme Câline. Mimo hitparádového úspěchu posloužila nahrávka Soul Coaxing jako znělka v různých rádiích, včetně legendárního Radia Luxembourg. 

Čtěte také

S filmem se Lefèvre dostal do styku poprvé již v roce 1957, kdy napsal hudbu ke kriminální komedii Zločin v krajkách. Následovala práce na několika dalších filmech, stěžejní byl ale rok 1964, kdy Lefèvrea oslovil režisér Jean Girault.

Bezmála dvacet let pak Lefèvre skládal hudbu výhradně pro Giraultovy filmy, které ovšem dosáhly značného úspěchu i v zahraničí, a tak se s Lefèvreovým uměním mohli setkat diváci po celém světě. Mám na mysli velmi populární sérii francouzských četnických filmových komedií, v níž zářil Louis de Funès.

Jejich první spoluprací byl film Četník ze Saint Tropez. Lefèvre pak zkomponoval hudbu k dalším Giraultovým filmům a podílel se na všech dalších dílech četnické série.

A ze dvou komedií z této řady vybereme melodie Raymoda Lefèvrea – z prvního dílu Četník ze Saint Tropez a z posledního Četník a četnice. A přidáme hudební úryvky z dalších dvou filmů s Louisem de Funèsem – Senzační prázdniny a Zelňačka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.