101 strun – správný podnikatelský záměr a velký úspěch spojení symfonické a populární hudby

12. září 2023

Velmi zajímavé postavení v žánru light music zaujímá seskupení nazvané 101 Strings neboli 101 strun. Od svého vzniku, tedy od roku 1957, převádělo hudbu nejrůznějších, ale populárních žánrů do bombastického zvuku velkého symfonického orchestru.

První orchestr zahrnul 124 nástrojů a na jeho propagačních fotografiích i na obalu alba byl záběr z koncertu v Musickhalle v Hamburku.

Závěr 50. let byl dobou úrodnou pro komerční úspěch desek natáčených ve stylu easy listening, tedy hudby k příjemnému poslechu. To si uvědomil též producent a majitel nahrávací společnosti Essex David L. Miller, který vydával zkraje 50. let zejména rokenrol včetně Billa Haleyho a jeho Komet.

Zavětřil ale možný úspěch s trochu jinou hudbou, a tak angažoval západoněmecký elitní orchestr Nordwestdeutscher Rundfunk vedený Wilhelmem Stephanem a také špičkové vesměs americké aranžéry.

V rychlém sledu vydal s tímto orchestrem několik alb s dobovými šlágry oblečenými do líbivého kabátu symfonické hudby. A velký úspěch se dostavil.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související