Hudební pocta Slečně Marplové a také superrychlé plachetnici, potažmo značce whisky

11. červenec 2023

První instrumentálkou pořadu Vlídné tóny se vypravíme do světa detektivek. Zazní melodie k populárním filmům a detektivním příběhům Miss Marple, tedy Slečny Marplové, postavy literárně vytvořené slavnou autorkou Agathou Christie.

Slečna Marplová je neprovdaná dáma už trochu vyššího věku, která žije ve vesnici St. Mary Mead. Svůj čas tráví domácími pracemi nebo zahradničením, ale má jednoho zvláštního koníčka – řešení detektivních záhad. Slečna Jane Marplová přitom využívá někdy opravdu zvláštním způsobem své psychologické nadání a inteligenci, s touto výbavou se jí daří a dává na frak i policii.

Miss Marple se v časopisecké povídce Agathy Christie objevila poprvé v roce 1927 a pak prošla řadou knih, ovšem také filmovými a televizními zpracováními. A vlastně i úspěšným hudebním, které náleží britskému dirigentovi a skladateli Ronu Goodwinovi.

Čtěte také

Ten složil hudbu k sérii filmů z první poloviny šedesátých let režiséra George Pollocka s Margaret Rutherford v ústřední roli Slečny Marplové. Ve Vlídných tónech vám pustíme posluchačsky chytlavou ústřední melodii v podání orchestru jejího autora Rona Goodwina.

Druhý blok uvede snímek trumpetisty a později světoznámého skladatele filmové hudby Johna Barryho. Jedná se jeho působivou vlastní melodii Cutty Sark z roku 1962. Byla to pocta stejnojmennému legendárnímu klipru, tedy superrychlé plachetnici, které vymyslel jméno (v překladu „košilka“) skotský národní básník Robert Burns.

Poprvé vyplula na řeku Clyde 23. listopadu roku 1869, ale proslavila se samozřejmě na moři a hlavně dopravou čaje mezi Britskými ostrovy a Čínou. Cutty Sark sloužila až do poloviny 20. století. A přesně sto let se vyrábí skotská whisky s touto plachetnicí na etiketě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související