Vzpomínka na Herkulovy lázně z Romance pro křídlovku nebo Vjezd gladiátorů

5. červenec 2023

K poslechu Vlídných tonů zveme velice letmým popisem jednoho z nejlepších českých filmů všech dob – Romance pro křídlovku natočené režisérem Otakarem Vávrou na motivy básně Františka Hrubína.

Křídlovka hraje krátký úryvek ze Vzpomínky na Herkulovy lázně a stárnoucí muž vzpomíná na jedno dávné citově vzrušující léto. Lyrický příběh o první lásce, o smrti a životním zklamání je – vedle filmu Kladivo na čarodějnice – nepochybně tím nejlepším, co Otakar Vávra natočil během své úctyhodně bohaté a dlouhé režisérské kariéry.

Autorství motivu, který hudební skladatel, písecký rodák Jiří Srnka ve filmové Romanci pro křídlovku citlivě použil, nás zavádí k rodilému Rakušanovi, rodákovi z Badenu u Vídně, který však víceméně smutný závěr života prožil v Maďarsku, Jakobu Pazellerovi.

I když tento skladatel a dirigent po sobě zanechal dvě operety, operu, balet a mnoho písní, pochodů a orchestrálních skladeb, největší proslulost mu zajistil valčík Souvenir de Herkulesbad, známý pod českým názvem Vzpomínka na Herkulovy lázně.

Jakob Pazeller jej složil v roce 1903 a zakrátko si tento valčík získal velkou popularitu. Vy si jej budete moci poslechnout v podání orchestru Václava Hybše z roku 1984. Vedle dalších zajímavých nahrávek orchestru Gustava Broma (Vjezd gladiátorů), TOČRu (Koupím opuštěnej hrad), skupiny Mefisto (Monika) a dalších.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související