Večer s instrumentálními hity s klavírem, z nichž dva věnovali jejich autoři svým dcerkám

6. listopad 2023

Ve Vlídných tónech bude mít jasně dominantní zastoupení klavír neboli piano. A přehlídka má ještě jedno specifikum. Ve všech případech půjde o instrumentální hity své doby.

V prvém případě uslyšíte spojení virtuosního klavíristy a populárního orchestru. André Previn, rodným jménem Andreas Ludwig Priwin, byl americký klavírista, dirigent, aranžér a hudební skladatel, berlínský rodák židovského původu. Společně se svou rodinou emigroval do Spojených států amerických, když prchal před Hitlerem.

Už v raném věku byl považován za zázračné dítě. Jako skladatel a dirigent se dokázal prosadit v Hollywoodu už na konci 40. let, kdy začal psát a aranžovat filmovou hudbu a vedl studiové orchestry. Byl zodpovědný za nahrávky slavných oscarových filmových muzikálů jako například Gigi, Sladká Irma, Porgy a Bess nebo My Fair Lady.

André Previn ale vytvořil také hudební díla spadající do oboru vážné hudby. Na přelomu 50. a 60. let natočil pianista, jehož jednou z manželek byla slavná herečka Mia Farrow, dvě příjemně poslouchatelná alba s orchestrem Davida Rose. A z jednoho z nich vzešel instrumentální hit Like Young, který ve Vlídných tónech zazní.

Čtěte také

Music Box Dance, Tanečnice z hrací skřínky, to byl největší hit kanadského pianisty i autora, rodáka z Quebecu, Franka Millse, jenž tuto skladbu složil pro svou dcerku.

A s tím se pojí vlastně také další velice úspěšná nahrávka. Francouzský skladatel Paul De Senneville napsal pro svou právě narozenou dcerku Adeline jemnou, něžnou skladbičku Ballade pour Adeline, tedy Balada pro Adélku, kterou v Čechách uvedl ve známost klavírista Jiří Malásek, avšak mezinárodně ji proslavil populární francouzský pianista Richard Clayderman.

A také změníme rytmus. Pianistka tmavé barvy pleti Winifred Atwell měla exotický původ. Pochází z Tunapuny. Její hudební vzdělání bylo velmi slušné – na hodinách klavíru cvičila se světoznámým rusko-americkým klavíristou Alexandrem Borovským.

V 50. letech Winifred Atwell přesídlila na Britské ostrovy a tam přilnula ke starému honky-tonk pianu. Z plejády jejích instrumentálních hitů si zahrajeme ten nejzářivější z roku 1956 – Poor People of Paris, Chudí lidé z Paříže. Americký autor Jack Lawrence upravil šlágr Edith Piaf, Baladu o chudém  Jeanovi. Ovšem pianistka Winifred Atwell dala melodii jiná křídla.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související