Mona Lisa, Que Sera Sera, Bonanza a další slavné filmové melodie autora Jaye Livingstona

24. říjen 2023

V půlhodince neprogresivní instrumentální hudby pro pohodu, ke zklidnění či případně příjemnému rozjímání upíráme pozornost na Jaye Livingstona, proslulého skladatele filmových a muzikálových písniček, z nichž několik bylo světovými hity. A ty samozřejmě při vzpomínce na něj nevynecháme.

Jay Livingston se narodil jako Jacob Harold Levison rodičům židovského původu v roce 1915 ve městě McDonald ve státě Pensylvánie. Už v dětském věku hrál výborně na piano.

Vystudoval kompozici na Pensylvánské univerzitě a potom se usadil v New Yorku, kde na zakázku skládal jak pro filmová studia, tak pro divadlo. Texty k písničkám mu dodával kamarád ze studií Ray Evans. Spolu také během druhé světové války sloužili v armádě, aby v době míru coby již renomovaná autorská dvojice vynikli v Hollywoodu.

Oba pánové přivedli na svět spoustu pěkných písniček, z nichž se zvlášť vyjímají Mona Lisa, Que Sera Sera, Buttons and Bows nebo Bonanza.

Většina z nich se stala hity ve vokálních verzích, ovšem my, v souladu se zaměřením tohoto pořadu, vám je představíme v atraktivní instrumentální podobě v podání holandského houslisty André Rieu a Johann Strauss Orchestra, trumpetisty Ala Hirta nebo třeba pianisty Ronnieho Aldriche.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související