Harfa a melodie přílivu a odlivu sexuální touhy nebo v horách ztraceného ráje míru a lásky

17. říjen 2023

Nebyl Maxwell jako Maxwell. Robert Maxwell, neboli Ján Ludvík Hoch, to byl velice známý kontroverzní britský mediální magnát, ale Robert Maxwell, kterého máme na mysli ve Vlídných tónech, proslul v oblasti hudby jako skvělý harfista i úspěšný autor.

Narodil se v New Yorku jako Max Rosen a v deseti letech začal hrát na harfu. V sedmnácti letech se stal nejmladším členem Národního symfonického orchestru. Mezi věhlasnými dirigenty, pod kterými vystupoval, byl i Arturo Toscanini.

Jakkoli se rýsovala Maxwellova budoucnost v oblasti klasické hudby, docela záhy, lapidárně řečeno, zběhnul k pop music. Stal se se svou harfou atrakcí rozhlasových a televizních pořadů, ale nejvíce se zapsal do historie jako autor.

Jeho nejslavnější skladbou je nejspíše Ebb Tide. Skladba má ilustrovat vlny oceánu, které se přibližují a vzdalují od břehů v důsledku přílivu a odlivu. Ale melodie snad má také zachytit vzestup a pokles sexuální touhy.

Čtěte také

Jako s orchestrálkou s ní měl velký úspěch před sedmdesáti roky orchestr anglického pianisty a varhaníka Franka Chacksfielda, ale s textem Carla Sigmana se z ní stal evergreen v repertoáru Roye Hamiltona, Franka Sinatry, skupiny Platters, ale nejvýrazněji v podání soulového dua Righteous Brothers. Ve Vlídných tónech si ji však můžete poslechnout v autorském podání harfisty Roberta Maxwella.

Shangri-La, tedy mýtické místo, kde vládne podle anglického spisovatele Jamese Hiltona mír, láska a štěstí, ztracený ráj kdesi v Himalájích, oslavil v hudbě Robert Maxwell jednak tím, že stejnojmennou skladbu spolu s Mattym Malneckem vytvořil, a také tím, že ji s orchestrem natočil a měl s ní v roce 1964 úspěch. Původně se kompozice jmenovala Fantazie pro harfu a také byla opatřena slovy Carla Sigmana, a tak se dočkala hitové vokální verze od skupin Four Coins a Lettermen.

Je zajímavé, že na začátku sedmdesátých let si Robert Maxwell kvůli odlišení se od zmíněného magnáta upravil jméno na Bobbyho Maxwella. Zemřel v únoru roku 2012 ve věku 90 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související