Působivá přehlídka s mistry steel havajské kytary, která nejvíce zdomácněla v countryové hudbě

10. říjen 2023

Vábivý zvuk steel kytary v různých podobách, v havajské i pedálové, dominuje půlhodince Vlídných tónů, nad nimiž se nadto vznáší vůně exotických dálek.

Rodištěm, s nadsázkou řečeno, steel kytary byly na konci 19. století Havajské ostrovy. Od jiných kytar se havajská steel kytara liší tím, že je uchopena ve vodorovné poloze a muzikant, často vsedě, jednou rukou brnká o struny a druhou ovládá výšku tónu a manipuluje s válečkem, slidem, který je většinou zhotoven z kovu, oceli. Proto název steel kytara.

Postupem desetiletí byla steel havajská kytara elektrifikována a doplněna o sadu pedálů a kolenní páku, což umožňuje v průběhu hry měnit ladění nástroje a jeho jednotlivé tóny.

Pro steel kytaru jsou typické spíše pomalejší rytmy a romantické balady a žánr country and western, z něhož především jsme vybrali mistry tohoto nástroje jako Dannyho Stewarta, Jerryho Byrda, Buddyho Merrilla nebo Buddyho Emmonse, od nějž zazní skladba Wild Mountain Thyme neboli díky Pavlovi Žalmanovi Lohonkovi u nás známý Divokej horskej tymián.

Největší hit (Forever z roku 1964) v této steel kytarové přehlídce patří Peteu Drakeovi, který ozdobil zvukem svého nástroje takové slavné nahrávky jako Lay Lady Lay od Boba Dylana či Rose Garden s Lynn Anderson.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související