Šedesátiny legendární české kapely Mefisto, která doprovázela hvězdy, ale také natáčela instrumentálky

31. říjen 2023

Mefisto či Mefistofeles je v původním významu pokušitelský ďábel. Může vám vytanout na mysli i zdramatizovaný román Klause Manna Mefisto nebo Faust Johanna Wolfganga Goetha. Ale v kontextu české populární hudby a bigbeatu šedesátých let známe pod jménem Mefisto velmi významnou kapelu.

Skupina Mefisto natáčela s populárními zpěváky, například Václavem Neckářem, Waldemarem Matuškou, Helenou Vondráčkovou a dalšími, ale také nahrávala instrumentálky ve stylu britských Shadows nebo amerických Ventures.

Mefisto vznikl v roce 1963, tedy před šedesáti roky. První sestavu tvořili kytaristé Tomáš Weber, Alan Richter a baskytarista Antonín Gondolán. František Kopal hrál na saxofon, Milana Vobliza na bicí a velmi důležitým článkem byl Karel Svoboda, pianista, který se už tehdy autorsky projevoval.

Složení skupiny se ale postupem let měnilo. Výraznými členy byli kytarista a zpěvák Petr Pete Kaplan, baskytarista Jiří „Kuzma“ Dospěl a kytarista Ota Jahn.

Mefisto doprovázel, jak bylo naznačeno, hvězdy dobové pop music, ale měl též své kmenové vokalisty v Jaromíru Mayerovi, Michaele Prunerové a později Věře Krupařové.

A je dobře, že kytarové instrumentálky Mefista byly zaznamenány na hudebních nosičích, a tak si například skladby Monika, Start Gemini, Sunny River a další můžeme ve Vlídných tónech přehrát.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související