V dětském věku se rozhoduje o fyzické kondici v dospělosti

1. červen 2022

Ze sedavého zaměstnání bolí záda všechny, obzvláště v pozdějším věku. Základy problémů ale mohou vzniknout právě už v dětství. Největším problémem je například dětská skolióza páteře. Své děti a vnoučata proto veďme ke zdravému pohybu na čerstvém vzduchu.

Právě dnes možná se svými dětmi nebo vnoučaty slavíte na různých akcích Denn dětí. Zkuste se dnes na své ratolesti pečlivě zadívat, jestli se náhodou nehrbí. Po dlouhém sezení u počítače při on-line výuce z doby karanténních opatření mohou mít ochablé svalstvo a založit si tak na velké problémy v dospělosti.

Problémům s páteří v dospělosti je možné předejít

Problémům s páteří a klouby můžeme předejít už v dětství, ale je nutné se hýbat. Důležité je hlídat, jestli se děti nenaklánějí na nějakou stranu, jestli nekulhají a pozorovat, jaké mají držení těla. Je také dobré kontrolovat, kolik času tráví sezením u televize, tabletu či iPadu.

Pravidelný pohyb je velmi důležitý. Nejedná se pouze o posílení svalů, ale v dětském věku také velmi důležitý pro vývoj kostí a páteře. Právě v dětském věku se rozhoduje, jak bude nebo nebude dítě během života pohyblivé, jestli nebude mít skoliózu nebo třeba kratší nohu.

Děti je potřeba správně vést

Pokud chcete, aby vaše děti vyrostly ve zdravé a silné jedince, je potřeba je od malička hlídat a vést k tomu, aby běhaly venku, nejlépe bosy na trávě, aby se jim dobře vyvinula klenba nohy, aby měly díky zdravému pohybu správné držení těla a byly pohybliví.

Když vidíte děti zborcené u televize, u tabletu nebo telefonu, je to smutné. Není divu, že mají brýle, nejsou schopny se pořádně narovnat a nezvládají to, co děti ještě před 20 - 30lety - běhaly venku, skákaly, hrály „panáka“, bruslily… to dnešní děti vlastně vůbec neznají.

U dětí se skolióza dá ještě zachránit. Bez cvičení to ale nepůjde

Pokud zjistíme, že se dítě ohýbá a má začínající skoliózu, ještě není vše ztraceno. Je ale nutné na potomka skutečně dohlédnout. Dítě z těchto problémů ještě může vyrůst a nemusí se skoliózou skončit na operaci.

Je to ale o pravidelném cvičení a pravidelné rehabilitaci. Rodiče musí opravdu dohlédnout, aby dítě cvičilo a vést ho k tomu. Měkkost se nevyplácí. Správné rehabilitační cviky určí lékař, aly bez pravidelného a důsledného cvičení se u dítěte skolióza nesrovná a dítě pak čekají velké problémy v dospělosti.

Zlepšete si kvůli dětem i svojí kondičku

V současné době je poněkud problém nechat děti samotné venku. Kromě otázky bezpečnosti samozřejmě hrozí, že nakonec ze zdravého pohybu venku sejde a hlouček dětí si někde bude prohlížet iPod nebo telefon.

Holčičky mohou chodit na rytmiku pro děti, kluci hrát třeba s nějakým týmem kopanou nebo volejbal. Ideálně jakýkoliv pohyb venku na vzduchu, ne v tělocvičně. Ze všeho nejlepší ale je, pokud s dětmi budeme společně chodit na dlouhé procházky. Budete je mít pod kontrolou. Obyčejná chůze nebo tzv. „indiánský běh“ je to nejlepší, co můžete udělat pro sebe i vaše děti.

Spustit audio

Související