Průběh roztroušené sklerózy může zpomalit kvalitní rehabilitace a aktivní pohyb

11. květen 2022

Onemocnění roztroušenou sklerózou není příliš časté. Postižené pacienty ale ve většině případů postupně vyřazuje z běžného života a pracovního procesu. Ve své podstatě se jedná o postižení nervů. Vedle léčby vedené neurologem je podstatný aktivní pohyb a rehabilitace.

Onemocnění roztroušenou sklerózou pravděpodobně vzniká důsledkem dlouhodobě působících virů a příčiny rozvoje tohoto autoimunitního onemocnění zatím nebyly zcela objasněny.

Předpokládá se, že nemoc je spuštěna kombinací faktorů vnějšího prostředí - ať už se jedná o kouření, virové infekce, nedostatek vitamínu D – v souvislosti s genetickou predispozicí.

První příznaky většinou podceníme

Roztroušená skleróza se poprvé objevuje většinou kolem věku 20 let a to jak u mladých žen, tak mužů. Může se poprvé projevit jako výpadek zorného pole nebo ochrnutí ruky nebo nohy, které se zase vrátí zpátky. Může to být ale i pouhá bolest hlavy.

Většinou to mladí lidé neřeší a problému začnou věnovat pozornost až když se jim to stane znovu. Pak přijdou ke svému lékaři, který je pošle na neurologii, nebo je znovu vyšetří sám. Nemoc se může náhle poprvé objevit i u starších ročníků. Na možnost onemocnění roztroušenou sklerózou je v těchto případech nutné vždy myslet.

Včasná diagnóza není zcela rozhodující

Onemocnění probíhá naprosto individuálně. U někoho rychleji, u jiného pacienta postupuje pomalu. Takže někdo může být například dlouhodobě ležícím pacientem, jiný postižený naopak může, byť s potížemi, na vozíku nebo o francouzských holích stále žít aktivní život.

Naštěstí je současná léčba mnohem lepší, než bývala před několika lety, takže šance na to, aby se průběh nemoci alespoň zpomalil, je veliká.

Léčbu provádí neurolog

Neurolog rozhoduje i o tom, jaká léčba bude pro daného pacienta nejlepší. Vedle samotné léčby je ale nutné dodržovat aktivní pohyb a rehabilitace. To může značně zpomalit zhoršující se proces.

Ovšem právě toto je už zcela v rukou daného pacienta, tohle za něj nikdo jiný neudělá. Je pouze na pacientech, jak se budou hýbat, jak budou udržovat všechny nervové spoje, aby stále fungovaly a fungovaly také co nejdéle.

Spustit audio

Související