Užíváte větší množství léků? Vyvarujte se nebezpečí kontraindikací

25. květen 2022

Pokud trpíte chronickým onemocněním a často docházíte k různým lékařům, může se stát, že budete mít předepsané množství léků. Pokud jejich vhodnost nekonzultujete se svým praktickým lékařem, hrozí předávkování. Některé typy léků nekombinujte, ani když jsou volně dostupné v lékárně.

V domácí lékárničce by měly být základní léky na uklidnění zažívacích problémů, zmírnění bolesti, sražení horečky, dezinfekce a obvazový materiál včetně náplastí. Jiný problém ale je, že v naší lékárničce často máme velké množství léků, které vůbec nepotřebujeme. Mnoho lidí navíc bohužel pravidelně užívá více léků, než by mělo.

Problém si někdy způsobíme sami, když se vydáme do lékárny dokoupit volně dostupné medikamenty. Jsou totiž léčiva, která bychom nikdy neměli kombinovat, i když nás zrovna něco velmi bolí. Záleží na tom, jaké volně prodejné léky si koupíme v lékárně a jaké už máme naordinované od lékaře.

Některé léky způsobují nebezpečné kontraindikace

Pokud někdo bere léky na ředění krve, nesmí zároveň užívat některé léky proti bolestem. Jdou totiž proti účinnosti léků na ředění krve. Problém jsou i různá analgetika, která mohou při vzájemném užívání znásobit svojí sílu a nakonec vám mohou i uškodit.

Jestliže už užíváte nějaké léky a chtěli byste si další volně prodejné léky dokoupit v lékárně, nejlepší postup je vše zkonzultovat se svým praktickým lékařem. Přineste seznam všech léků, které máte doma i od jiných specialistů a doplňte ty, které byste si rádi dokoupili. Vše se pak porovná i s léky, které máte předepsané právě od svého praktického lékaře.

Vhodné je tímto způsobem předem zkonzultovat i různé potravinové doplňky. Praktický lékař pak zváží, jestli je nutné všechny léky užívat nebo některé vyškrtne. Je totiž především nutné, aby porovnal léky, které máte od specialistů, a zhodnotil, jestli některá léčiva nejdou proti sobě. Některé se mohou navzájem potencovat, jiné zase mohou mít zkříženou reakci a kontraindikaci. Je tedy možné, že praktický lékař pak sníží počet léků, které berete tak, abyste z nich neměli vedlejší účinky.

Čím více návštěv lékařů, tím více léků

Situace, kdy pacienti užívají větší množství léků než je nutné, vznikají různými způsoby a je na každém, aby měl svá léčiva plně pod kontrolou. Nejčastěji problém vzniká v případě, kdy navštívíte specialistu, který vám předepíše léky. Specialisté sice mají ze zákona povinnost registrujícího praktického lékaře informovat, ale často se k němu zpráva nedostane. I když pacienta za specialistou vyšle samotný praktický lékař, specialisté často posílají zprávu pro praktického lékaře přímo po pacientovi, který jí ovšem svému lékaři nepředá a ponechá si jí.

Ke specialistovi se někdy vydávají také pacienti na základě svého vlastního rozhodnutí a praktického lékaře o této skutečnosti ani neinformují. Problémy pak mohou vzniknout velmi lehce. Některé léky totiž mají sice jiné názvy a jsou vyráběné jinou farmaceutickou firmou, mají ale stejné účinky. Pacient pak může být léky až předávkovaný. První krok, jak se kontraindikacím léků vyhnout, je, vše konzultovat se svým praktickým lékařem.

Opatrně i v lékárnách

Jiná situace může vzniknout v lékárně. Pokud přijdeme do lékárny s receptem na lék, který momentálně lékárna nemá, může se stát, že nám vydá lék jiný s podobným účinkem. Ovšem pak je nutné okamžitě přestat dobírat původní léky, které vám možná ještě zbyly.

Podle zákona lékárník sice může předepsaný lék nahradit jiným, ale může také vydat zcela jinou potenci daného léku nebo větší či menší balení. I v tomto případě je nutné praktického lékaře informovat alespoň telefonicky a vhodnost daného léku s ním zkonzultovat.

Spustit audio

Související