Rondo Veneziano – barokní hudba s úspěchem po italsku propojená s rockem a popem

25. říjen 2022

Vzpomínáte si, jak rakouské rádio Ö3 často hrálo v osmdesátých letech nahrávky italského studiového souboru Rondo Veneziano? Reálně za ním stál vlastně jediný muž, před 83 roky v Janově narozený Ital Gian Piero Reverberi.

Nejdříve si v Itálii udělal jméno coby pianista, autor, podnikatel a především aranžér, který od šedesátých let spolupracoval s domácím hvězdami jako Lucio Battisti nebo Fabrizio de André.

Maestro Gian Piero Reverberi našel s příchodem osmdesátých let účinný recept, jak spojit melodiku klasické italské hudby s rockovou a populární hudbou tak, aby zaujal miliony posluchačů po celém světě, byť respekt vyhraněných milovníků klasiky si rozhodně nezískal.

Z vybraných muzikantů sestavil komorní orchestr Rondo Veneziano, přidal syntezátor, baskytaru a bicí, a s tím Reverberi vydával jedno album za druhým. Do této doby už by jich mělo být více než  sedmdesát, samozřejmě včetně kompilací.

Soubor Rondo Veneziano se v polovině osmdesátých let dokonce prosadil i na britském hitovém žebříčku se skladbou La Serenissima, a ta nebude chybět v malém výběru Vlídných tónů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související