Příběh pianisty, který se navzdory vážnému zranění prstu stal velkou hvězdou

11. říjen 2022

Vlídné tóny jsou tentokrát spojeny s pianem, chytlavými instrumentálkami a jejich mistrem Russem Conwayem. Občanské příjmení tohoto rodáka z anglického Bristolu bylo Stanford, také se jím podepisoval pod četné skladby.

Už jako školák hrál na piano a zpíval ve sboru katedrální školy ve svém rodišti. Za druhé světové války bojoval ve službách královského námořnictva. Byl dokonce vyznamenán za vynikající službu při odstraňování min v Egejském moři.

Je hořce kuriózní, že Russ Conway nedošel k úhoně na poli válečném, nýbrž při obyčejné denní činnosti. Při krájení chleba si totiž uřízl část prstu.

V armádě vydržel až do 50. let, kdy se dal navzdory nešťastnému zranění ruky na dráhu muzikanta. Začal od píky v nočních klubech, ale záhy asistoval v roli pianisty několika zpívajícím hvězdičkám – mezi jinými i Dennisu Lotisovi.

Čtěte také

Dostal se tak do soukolí hudebního průmyslu, z čehož vyplynula i možnost samostatně se uplatnit. Podnět k tomu dala v roce 1957 smlouva s firmou Columbia a spolupráce s několika anglickými divadly.

Na přelomu 50. a 60. let měl Russ Conway řadu hitů (Roulette, Side Saddle, China Tea a další) a dokázal posluchačsky nenáročnými, zvonivými melodiemi oslovit značné množství lidí. Jeho desky vycházely v neobvykle vysokých nákladech, navíc byl hojně zvaným hostem mnoha rozhlasových a televizních show.

Sestup z hvězdných výšin pro Russe Conwaye nebyl příjemný. Dost pil, prý vykouřil 80 cigaret denně a trpěl nervovými problémy. Dokonce se zhroutil přímo na pódiu. V posledních letech života bojoval s rakovinou. Russ Conway, který se nikdy neoženil, zemřel v listopadu roku 2000 ve věku 75 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související