Ve svátečních Vlídných tónech se radostně hvízdá. Potěší vás také sladká Serenáda zvonů Billyho Vaughna

1. duben 2024

Sváteční pocit podpořený už probuzenou jarní přírodou dokreslí sestava posluchačsky vstřícných instrumentálek. Nejprve s Vlídnými tóny zamíříme za skladatelem a pianistou Donem Robertsonem, spjatým hlavně s hudbou country and western.

Tento rodák z čínského Pekingu vynikl jako autor písniček pro hvězdy svých žánrů, jako byli král rokenrolu Elvis Presley nebo countryová ikona Eddy Arnold. A samozřejmě i pro jiné interprety.

Donald Irwin Robertson je podepsán pod velkými hity Born To Be With You s ženskou vokální skupinou Chordettes, Hummingbird dvojice Les Paul a Mary Ford nebo Ringo s kanadským hercem Lornem Greenem. Mimo jiné je považován za původce klavírního stylu známého jako Country Piano nebo Nashville Slip-Note, který zpopularizoval nashvillský pianista Floyd Cramer.

Don Robertson, který se dočkal nominace na cenu Grammy a podstatnou část svého života prožil u jezera Sherwood v Kalifornii, natáčel také sám pod svým jménem desky jako pianista i zpěvák. Jeho suverénně největším milionovým úspěchem v této roli byla vlastní autorská instrumentálka The Happy Whistler, tedy Šťastný pištec. V roce 1956 se vesele působící skladba dostala na vysoká patra hitových žebříčků na obou stranách Atlantiku a náležitě uvede sváteční Vlídné tóny.

Ty přinesou další příjemné melodie. Třeba instrumentální hit I Will Return londýnského rodáka Phila Cordella, kytaristy, klávesisty, bubeníka i autora, s nímž pod pseudonymem Springwater uspěl na Britských ostrovech, ale i ve Švýcarsku. A dokonce ho s anglickým textem natočil Karel Gott.

Nebo si kromě jiných můžete vychutnat Serenádu zvonů, Serenade of the Bells ve sladkém podání orchestru Billyho Vaughna.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související