Písničky Beatles v podání Královských filharmoniků s dirigentem Louisem Clarkem, spolutvůrcem úspěchu kapely ELO

26. březen 2024

Písničky Beatles, autorsky podepsány Johnem Lennonem a Paulem McCartneym, díky své kvalitě a nápadité melodické lince přerostly hranice žánru, v němž vznikly. A mnohokrát osvědčily svou hodnotu jako instrumentálky – tedy beze zpěvu. Sluší jim také uchopení londýnskými Královskými filharmoniky, Royal Philharmonic Orchestra.

V čele tohoto světoznámého londýnského hudebního tělesa, založeného v roce 1946, stanul v případě vybraných nahrávek britský dirigent, aranžér a klávesista Louis Clark.

Tento rodák z anglického Kempstonu si udělal jméno coby aranžér především v sedmdesátých a osmdesátých letech ve spolupráci s velmi populárním ansámblem Electric Light Orchestra v čele se zpěvákem a multiinstrumentalistou Jeffem Lynnem, s řadou hitů v takzvaném symfonickém rocku. Později hrál na syntezátory s ELO v rámci jejich turné.

Na začátku 80. let dirigoval Louis Clark Royal Philharmonic Orchestra na komerčně úspěšné sérii desek pod názvem Hooked on Classics. Se stejným orchestrem natočil na desku efektní úpravy hitů kapel Queen a pak Beatles.

A při výběru Vlídných tónů jsme zaostřili pozornost právě na tento projekt, v němž jsou skladby Beatles z různých období jako She Loves You, All You Need is Love nebo Fool On The Hill.

Louis Clark, který jako aranžér spolupracoval s Royem Orbisonem nebo Ozzym Osbournem, se vydal na věčnost před třemi roky ve věku 73 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související