Kouzlo britských kytarových kapel šedesátých let i s rozhlasovou znělkou legendárního českého diskžokeje

16. leden 2024

Po delší době objevíme kouzlo kytarových kapel z šedesátých let, tentokrát unikátní výběr geograficky vymezíme Britskými ostrovy (a nepůjde o Shadows!). Současně se dotkneme smutné aktuality.

S malým zpožděním vyšlo najevo, že v prosinci 2023 došel do konce svého života, nedlouho před únorovými osmdesátými narozeninami, britský kytarista a autor, rodák z Manchesteru Mike Maxfield.

Byl důležitým členem velmi dobré rokenrolové manchesterské kapely The Dakotas. Její indiánské jméno bylo dědictvím jedné show, v níž skupina vystoupila v indiánských převlecích. Mike Maxfield nebyl zakládajícím členem Dakotas, připojil se ke kapele jako hlavní kytarista v roce 1962.

Dakotas na jaře roku 1963 přijali nabídku Briana Epsteina, manažera Beatles i jiných kapel, aby doprovázeli fotogenického liverpoolského zpěváka Billyho J. Kramera. Spolupráce nebyla dlouhá, ale velmi úspěšná vyjádřená několika velkými hity.

Čtěte také

Kapela natočila též sólové instrumentálky. Nejúspěšnější z nich byla skladba právě autora Mikea Maxfielda The Cruel Sea, Kruté moře, kterou měl jako znělku legendární český diskžokej Oscar Gottlieb ve svém rozhlasovém pořadu Junior 30 z šedesátých let. A tímto více než šedesát roků starým hitem skupiny Dakotas odstartujeme Vlídné tóny.

V druhé půlce pořadu dostane prostor kapela Hunters, Lovci. Ta na podiích doprovázela hvězdičky z Ameriky i Velké  Británie. Zaskočila rovněž za Shadows a koncertovala s Cliffem Richardem a měla společný hit se zpěvákem Davem Sampsonem Sweet Dreams, Sladké sny, v roce 1960.

Souběžně se Hunters věnovali také nahrávkám instrumentálek, z nichž některé si udržely nepochybně půvab až do současnosti, jako třeba Teen Scene, The Storm nebo Golden Earrings, Zlaté náušnice, pod níž se pojmenovala slavná holandská rocková kapela zejména sedmdesátých let Golden Earring.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související