Transsibiřský orchestr vznikl na Floridě a měl veliký úspěch se svéráznou úpravou ukrajinské vánoční koledy Ščedryk

12. prosinec 2023

Přehlídku dalších předvánočních Vlídných tónů otevřeme malým blokem pozoruhodného ansámblu. Trans-Siberian Orchestra, tedy Transsibiřský orchestr, často zkráceně nazýván TSO, je americká rocková skupina z floridské Tampy založená v roce 1996 producentem, skladatelem a textařem Paulem O'Neillem.

Ten dal dohromady dva členy známé metalové kapely Savatage Jona Olivu a Ala Pitrelliho a klávesistu a dalšího producenta Roberta Kinkela, kteří byli jádrem tvůrčího týmu.

Kapela získala na popularitě, když začala koncertovat v roce 1999 po dokončení svého druhého alba The Christmas Attic TSO, jehož styl byl takovou pompézní symfonickou sloučeninou hudby kapel Pink Floyd, Yes a The Who. Prodala doposud více než 10 milionů vstupenek na koncerty a více než 10 milionů alb.

Trans-Siberian Orchestra má na svém uměleckém kontě sérii rockových oper, z nichž některé byly vánoční. A velkým úspěchem byla už první Christmas Eve and Other Stories, Štědrý večer a další příběhy.

Čtěte také

Výrazné obliby se dočkala instrumentálka složená ze dvou koled, z anglosaské God Rest Ye Merry, Gentlemen a z ukrajinské Ščedryk, upravené ukrajinským skladatelem Mykolou Leontovyčem, ve světě později známé pod anglickým názvem Carol of The Bells.

Ta dvojskladba se jmenuje Christmas Eve-Sarajevo 12/24. A její název vedoucí TSO Paul O´Neill vysvětlil: „Slyšeli jsme vyprávění o violoncellistovi narozeném v Sarajevu před mnoha lety, který odešel ze země, když byl poměrně mladý, aby se stal uznávaným hudebníkem vystupujícím po celé Evropě. O mnoho desetiletí později se vrátil do Sarajeva jako starší muž – na vrcholu bosenské války, jen aby našel své město v úplných ruinách.“

A touto nahrávkou souboru TSO z roku 1996, která ožívá o každých Vánocích, zahájíme předvánoční Vlídné tóny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související