Jsem Bond. James Bond. Poslechněte si melodie z klasických filmů s agentem 007

18. říjen 2022

Výběr instrumentálek pořadu Vlídné tóny je tentokrát inspirován slavnou filmovou postavou britského tajného agenta 007, tedy Jamese Bonda, která slaví letos šedesátiny.

Literární předloha se zrodila v hlavě britského bývalého námořního důstojníka, novináře a spisovatele Iana Fleminga během jeho dovolené na Jamajce v roce 1952. To posléze Fleming okomentoval: „Chtěl jsem co nejjednodušší, jednotvárně a prostě znějící jméno, které jsem mohl najít, a James Bond zněl lépe než cokoliv jiného...“

Až do své smrti v roce 1964 napsal Fleming na tucet knih s Jamesem Bondem, ale ještě více než literatura přitáhla pozornost milionů lidí na celém světě filmová zpracování takzvaných bondovek, v nichž nikoli bezvýznamnou úlohu hrála hudba.

Bývalý lodník královského námořnictva ze skotského Edinburghu Sean Connery nepředpokládal, že snímkem Dr. No, v němž vytvořil hlavní roli, začala legendární, avšak filmovými novináři napadaná série kasovních filmových hitů s Jamesem Bondem, tajným agentem ve službách Její královské výsosti.

Úspěch tohoto filmu v roce 1962 režírovaného Terencem Youngem se zmíněným Seanem Connerym a Ursulou Andress v hlavních rolích byl překvapivý a ohromný a přispěla k tomu i hudba anglického autora Montyho Normana.

Ta samozřejmě v bondovských Vlídných tónech nebude chybět, jakož i melodie z několika dalších klasických bondovek, zejména spojených se slavným autorem filmové hudby Johnem Barrym.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související