Preventivní prohlídky mohou včas odhalit závažná onemocnění

30. březen 2022

V období karantén a hrozby nakažení onemocněním covid-19 většina lidí zapomněla na preventivní prohlídky. Z důvodu omezení rizika nákazy jsme přeplněné čekárny u lékařů raději nenavštěvovali. Bohužel se tak často promeškala včasná diagnostika závažných onemocnění. S preventivní prohlídkou proto neotálejte.

Nepamatujete si, kdy jste byli na preventivní prohlídce naposledy? Navštivte proto ve sjednaném termínu co nejdříve svého praktického lékaře a termín posledního preventivního vyšetření si zjistěte.

Ze zákona má každý nárok na hrazenou preventivní prohlídku v 19, ve 30 a 40 letech. A od završení věku 40 let je pak preventivní prohlídka každé dva roky a je již mnohem rozsáhlejší. Součástí je i laboratorní vyšetření krve a moče i test na okultní krvácení – stopy krve ve stolici. Možnost hrazené preventivní prohlídky proto určitě využijte.

Ženy by měly využít možnost vyšetření mamografem

Ženy mají právo na vyšetření prsu mamografem jednou za dva roky a muži by si od věku 50 let měli nechat zkontrolovat prostatu. Odborné vyšetření prostaty PSA ale praktiční lékaři provádět nemohou. Pokud má pacient problémy s prostatou nebo s močením, praktický lékař ho odešle na urologické oddělení, kdy je již provedeno odborné vyšetření včetně sonografie prostaty.

Dámy by naopak měly myslet jednou za rok také na pravidelné preventivní gynekologické vyšetření. Každý gynekolog si už pak podle potřeby pacientku zve na prohlídku podle potřeby. Naopak na vyšetření mamografem může ženu poslat nejen gynekolog, ale také její praktický lékař.

Zjistěte si, jaké nemoci máte v rodině

Na preventivní pravidelné prohlídky se vyplatí řádně docházet, i když nemáme žádné zdravotní problémy. Záleží také na tom, jaká je rodinná anamnéza a čím stonali vaši předkové.

Než půjdete k praktickému lékaři, je proto dobré vyzpovídat rodinu. V preventivních prohlídkách se pak lékař může zaměřit i na možné rizikové onemocnění, ke kterému má daný pacient dispozice.

Zákony se mění

Dříve bylo povinné i tzv. „snímkování ze štítu“. Každých 5 let byl celý národ vyšetřen na rentgenu a takto se včas diagnostikovaly veškerá plicní onemocnění. Rozhodně je na místě v rámci prevence alespoň občas udělat také rentgen plic.

V současnosti proto opět začíná nový pilotní projekt na screening rakoviny plic. Rentgenů se v tomto ohledu začne provádět mnohem více nejen u pacientů s tzv. post – covidovým syndromem, ale i jako prevence rakoviny plic.

Spustit audio

Související