Proti jarní únavě pomůže dostatek spánku i dobrá psychická kondice

23. únor 2022

Zima je pro naše zdraví náročné období. Na jejím konci tělu dochází přirozené zásoby vitamínů i minerálů. Pak se nelze divit, že když přijde jaro, spolu s ním se dostaví i jarní únava. Už nyní ale můžete jarnímu stavu vyčerpání předejít.

Během zimy se potýkáme s obdobím viróz a větším množstvím respiračních infekcí, které organismus oslabují. Kvůli špatnému počasí máme většinou také méně pohybu v přírodě. Tím zeslábne i naše celková zdravotní kondice.

Na konci zimy tělu také dochází přirozené zásoby vitamínů i minerálů a organismus vyčerpává i nedostatek denního světla. Pak se nelze divit, že když přijde jaro, jako bychom na něj neměli sílu. Proti tomuto stavu ale můžeme něco dělat už nyní během zimy.

Na tělo působí naše psychické nastavení

To první, co můžeme udělat, je nenechat se zdeptat zimními změnami počasí, plískanicí a depresivní tmavou oblohou. A na každém dni si najít něco pozitivního. Jakkoliv je psychika důležitá, tělo samozřejmě potřebuje i jinou podporu.

To první, co nás napadne, je zajít do lékárny a skoupit doporučované vitamíny. Nabídka v lékárnách je sice velmi široká, ale pro každého člověka je lepší, když vitamíny a minerály získá přirozenou formou. Tedy především dostatečným množstvím ovoce a zeleniny.

Důležité je také preferovat tuzemské ovoce. Je rozhodně přínosnější než ovoce exotické, které je ve většině případů trhané ještě nedozrálé a dozrává v umělém prostředí až během transportu. Důležité je i dostatečné množství tekutin a především pravidelné procházky a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Dovolená v létě? Zkuste konec zimy

Většinou si vybíráme dovolenou v létě kvůli hezkému počasí. Ale pak máme pocit, že se snad letní dovolené ani nedočkáme. Není náhoda, že děti mají koncem února a počátkem března jarní prázdniny.

Ačkoliv počasí nebývá ideální, odpočinek právě v tomto krizovém období počáteční jarní únavy přináší své ovoce. Skvěle totiž ze sebe setřepete únavu. Alespoň týdenní dovolená na čerstvém vzduchu vám proto určitě pomůže zlepšit zdravotní kondici a dodat vám pro nastupující jaro více síly.

Zimní spánek a jarní únava

S nadsázkou lze říci, že kdyby bylo dostatek zimního spánku, nebyla by jarní únava. Pravdou je, že tělo potřebuje spánek pro svou regeneraci a dobré spaní je základním pilířem prevence jarní únavy.

Lidé, kteří z různých důvodů spí pouze několik hodin, si připravují značné zdravotní problémy. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je proto základem naší dobré kondice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.