Panovu flétnu proslavil po celém světě Rumun Gheorghe Zamfir

3. květen 2021

Letos na jaře oslavil kulaté osmdesáté narozeniny světově proslulý virtuos ve hře na Panovu flétnu, rumunský hudebník Gheorghe Zamfir. Bohužel, zatím bez publika.

Syrinx neboli Panova flétna je nástroj opravdu prastarý, vždyť jeho „dvojjméno“ má původ v řecké mytologii – hrál na něj bůh pastýřů a stád Pan, který svou jednostrannou lásku k nymfě Syrinx přehnal tak, že se Syrinx v zoufalství nechala od boha Dia proměnit v rákosí. Z něho Pan, v podobě napůl člověka a napůl kozla, ve velkém smutku zhotovil  nástroj, na který pak hrál.

Není to přílišná nadsázka, když řeknu, že pro oblibu spojených a nejčastěji z bambusu nebo rákosu vyrobených píšťalek ve 20. století učinil nejvíce patrně právě rodák z rumunského Gaesti Gheorghe Zamfir používající speciálně rozšířenou podobu Panovy flétny.

Nejdříve hudebně kvalitně vzdělaný Zamfir hrál hlavně rumunský folklór. Pak mu další rodilý a ve světě proslavený Rumun skladatel Vladimir Cosma nabídl na začátku 70. let coby instrumentalistovi spolupráci na hudebním doprovodu ke komedii Velký blondýn s černou botou s Pierrem Richardem v hlavní roli. Tato příležitost mu otevřela brány do světa.

Čtěte také

Pak následovaly velké Zamfirovy úspěchy s melodií k dokumentárnímu seriálu BBC Light Of Experience, nahrávky slavných skladeb Ennia Morriconeho a nemálo dalšího.

Malou ochutnávku těch největších hitů hráče na Panovu flétnu Gheorghe Zamfira máme pro vás připravenou v pořadu Vlídné tóny. Tím prvním bude Lastův Osamělý pastýř neboli Einsamer Hirte filmově využitý také Quentinem Tarantiem ve filmu Kill Bill jako hudba pod závěrečné titulky.

Letošního jubilanta Gheorghe Zamfira doplní ve Vlídných tónech jeho mnohem mladší následovník – Leo Rojas, ekvádorský Indián žijící ve Španělsku a pak v Berlíně. Tomu se dařilo před deseti roky v německé soutěži Das Supertalent a pak následoval velký komerční úspěch v německy mluvících zemích s albem Spirit of the Hawk i s velice působivou verzí skladby peruánského autora Daniela A.  Roblese El Cóndor Pasa, proslavenou dvojicí Simon-Garfunkel.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související