Velké instrumentální hity 80. let. Čech Jan Hammer zazářil s hudbou k seriálu Miami Vice

26. duben 2021

V pořadu Vlídné tóny zaostříme pozornost na mezinárodní instrumentální hity 80. let minulého století. Jejich počet se oproti předcházejícím dekádám snížil, přesto se i v tom časovém rozmezí objevila plejáda instrumentálek, které upoutaly zájem velkého množství posluchačů, potažmo zákazníků, takže byly vyneseny na hitové žebříčky, popřípadě upoutaly jinak zájem veřejnosti.

Měli jsme v tom vlastně i české zastoupení, neboť původem český multiinstrumentalista a skladatel Jan Hammer, syn slavné české zpěvačky Vlasty Průchové a jazzmana Jana Hammera, se dokázal prosadit i tak, že uspěl hudbou z televizního seriálu Miami Vice v polovině 80. let vysoko na hitparádách.

Zjevnými plody velkého nadání nás Jan Hammer obohatil už jako mladík, když složil hudbu k filmové pohádce Šíleně smutná princezna. Po odchodu do Ameriky byl vedle studia na Berklee College of Music v Bostonu členem legendárního jazz-rockového Mahavishnu Orchestra vedeného Johnem McLaughlinem.

Čtěte také

Hudební snímky z kriminálního seriálu Miami Vice z produkce televizní stanice NBC točící se okolo případů, které řeší dvojice detektivů Sonny Crockett a Ricardo Tubbs, mířily spíše do oblasti syntezátorového popu.

Jan Hammer je autorem jednak úspěšné znělky seriálu, jednak jeho dalších hudebních sekvencí. A „Crockettovo téma“ se dočkalo v roce 1987 hitparádových vavřínů v západní Evropě.

Vedle toho v pořadu Vlídné tóny zazní i u fotbalových příznivců oblíbená melodie slavného kytaristy a vedoucího člena Dire Straits Marka Knopflera z britského filmu Místní hrdina – Local Hero z roku 1983 s Burtem Lancasterem a také velký instrumentální hit úspěšného kanadského skladatele a producenta, spolupracovníka velkých světových hvězd a například autora znělky k zimní olympiádě v kanadském Calgary Davida Fostera. Ten měl velký úspěch v 80. letech také s hudbou z romantického filmu St. Elmo´s Fire – Eliášův oheň, v němž sedm spolužáků a kamarádů z univerzity bojuje o své místo ve světě a praktickém životě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.