Slavné Vangelisovy Ohnivé vozy, ale také krásná instrumentálka velké hvězdy Johna Denvera

22. březen 2021

Stabilní posluchačskou přízeň na sebe váže původní filmová melodii autora a vlastně interpreta v jedné osobě Vangelise s názvem Chariots of Of Fire, tedy Ohnivé vozy. A tak jsem se rozhodl udělat radost všem, kterým je tato hudba milá.  

Vangelis

Vangelisova snad nejznámější skladba  je filmového původu a docela těsně souvisí se sportem. Přesně čtyřicet let starý stejnojmenný  britský snímek – tedy Ohnivé vozy režiséra Hugha Hudsona líčí nesnadnou a napínavou cestu dvou britských atletů k účasti na olympiádě v roce 1924 v Paříži a k jejich historickým vítězstvím v běžeckých disciplínách.   A přitom nejde o prvoplánový a fakty přecpaný popis toho vítězství, jako spíše o snahu zachytit obecně lidské vlastnosti, které k tomu vedly  - tedy především vytrvalost, ctižádostí, vůle a dodržování ducha fair-play. 

Film to je jistě kvalitní, neboť byl oceněn čtyřmi Oscary – za nejlepší film, kostýmy, scénář a právě hudbu, pod níž je podepsán rodilý Řek Evangelos Odysseas Papathanassiou, klávesista, hráč na bicí nástroje, skladatel a producent proslavený po celém světě jako Vangelis. A Vangelisova melodie znatelně ožila před devíti roky, když její tóny doprovázely dekorování medailistů při letních olympijských hrách v Londýně. 

Andres Vollenweider

Vlídné tóny ozvláštní také Dancing With the Lion, Tancování se lvem – titulní skladba z šestého studiového alba světoznámého švýcarského hráče na elektronickou harfu Andresa Vollenweidera z roku 1989. A stala se pak posluchačsky oblíbenou instrumentálkou a také hojně využívanou v televizních a rozhlasových pořadech. Vedle toho, že je curyšský rodák s bujnou kšticí velmi respektovanými a vyhledávaným hudebníkem, tento harfenista proslul i svými jasně formulovanými protiválečnými postoji a je stoupencem nenásilného lidského řešení konfliktů podle učení Mahátma Gándhího. 

John Denver

Svými humanistickými postoji zejména v oblasti ochrany životního prostředí byl znám i slavný americký folk-countryový písničkář John Denver, vlastním jménem Henry John Deutschendorf, Jr, jemuž se, bohužel, stala osudnou jeho vášeň pro létání, když zahynul v Kalifornii ve vlastním letadle v říjnu roku 1997 v pouhých 53 letech.  Ale vraťme se o čtvrtstoletí ještě zpět do roku 1972, kdy mu vyšlo album s titulní slavnou písničkou Rocky Mountain High, v níž oslavil přírodu státu Colorado v kontrastu s turistickým ničením tamních hor. Na tomto albu najdeme i jednu instrumentálku autora a v tomto případě kytaristy Johna Denvera, která svým názvem vyjadřuje i toto roční mezidobí, kterým  jsme právě prošli - Sezónní suita: Pozdní zima -  předjaří. Season suite: Late Winter, Early Spring. Ovšem ve Vlídných tónech toho bude příjemného k poslechu samozřejmě více.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio