Tenkrát na Západě, Hodný, zlý a ošklivý nebo Pro hrst dolarů. Melodie k jubileu Ennia Morriconeho

14. listopad 2023

Když sedíte v kině a vzhlížíte k plátnu, vnímáte samozřejmě zejména obraz a často si v zápalu sledování děje ani přímo neuvědomujete hudební složku výrazu daného filmu. Pokud je však filmová hudba dostatečně působivá a zajímavá a uslyšíte-li ji již samostatně, třeba z rádia, v paměti pak jemně spojíte pohyblivé obrázky s konkrétním hudebním tématem.

Náš slovní úvod byl sice obecný, ale mysleli jsme tentokrát na jméno, které zní zřetelně italsky: Ennio Morricone. Od narození tohoto velikána filmové hudby, rodilého Římana, uplynulo 10. listopadu již 95 let. A to je dobrá příležitost pro výběr jeho nestárnoucích filmových melodií.

I když Ennio Morricone pracoval s plejádou jiných režisérů, nejvíce spřízněným filmovým tvůrcem mu byl spolužák ze školy, režisér takzvaných spaghetti westernů Sergio Leone.

Slavné období spolupráce dvou Italů počalo de facto snímkem Per Un Pugno Di Dollari neboli česky Pro hrst dolarů. V tomto westernu z roku 1964 hrál drsňácký Clint Eastwood.

Oba kongeniálně spolupracující Italové měli leccos společného – třeba snahu zahalovat se v souvislosti se svými ranými díly anglickými pseudonymy. Režisér Sergio Leone při natáčení filmu Pro hrst dolarů vystupoval jako Bob Robertson.

Všeobecně oblíbených filmových melodií zazní v pořadu Vlídné tóny samozřejmě více – z filmů Hodný, zlý a ošklivý, Pro pár dolarů navíc a pochopitelně Tenkrát na Západě.

Ennio Morricone zemřel na začátku července 2020 ve věku 91 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související