Tenisový loket vyléčí pouze naprostý klid

20. říjen 2021

Určitě každý si někdy například při práci na zahradě trochu namohl ruce. Obzvláště citlivým místem pro namožení je oblast lokte. Pokud v lokti přetrvává bolest 5–6 týdnů a nelepší se ani po klidovém režimu a běžných analgetikách, s velkou pravděpodobností se již jedná o tzv. tenisový loket – neboli chronický zánět loketního kloubu. Vzniká po dlouhé chronické zátěži, a proto i léčba je bohužel velmi dlouhodobá.

Tenisový loket – neboli „epikondylitida“ nevzniká pouze tenisem. Jedná se ve své podstatě o zánět zúžení nervového kanálku. K onemocnění vedou všechny jednostranné pohyby, které nejsme zvyklí dělat nebo je děláme delší dobu než je pro naše tělo únosné.

Rozdíl mezi běžným namožením a tenisovým loktem je v tom, že tenisový loket vzniká po dlouhodobé chronické zátěži. Bolest z nepřiměřené námahy nás většinou donutí přestat, ovšem pokud to neuděláme, bolest sice na chvíli zmizí, ale vrátí se už i bez dané činnosti. A pak můžete zjistit, že nemůžete dělat vůbec nic a bohužel často neudržíte ani hrníček s čajem, ukrojit chleba nebo odemknout.

Někdy mohou bolesti lokte ale způsobovat i problémy s krční páteří, ale většinou se nejedná o tak intenzivní bolesti.

Tejpování jako první pomoc

Léčba je většinou svízelná a dlouhodobá a je třeba se obrnit trpělivostí. Iritace kloubního úponu se připravuje delší dobu, takže je nutný i delší čas na postupnou regeneraci postiženého úponu.

Jako první pomoc můžete zkusit tzv. „tejpování“. Ideální je, pokud vám tejpovací pásku na loket umístí váš lékař, ale zkusit to můžete i sami. Páska se příčně umístí na předloktí v blízkosti loktu, a druhou pásku můžete táhnout po celé délce paže přes loketní kloub. Páska tak poskytne loktu oporu a namáhané úpony se při pohybu odlehčí.

Tenisový loket se vyléčí pouze klidem

Z počátku se také léčba může podpořit běžnými protizánětlivými léky a samozřejmě léčivými gely. Tím se zklidní zánětlivý proces v oblasti lokte, potlačí se bolestivý otok v oblasti úponu a loket se začne regenerovat.

Ale ať už zkoušíte loket mazat jakoukoliv zaručenou mastí – od léčiv z lékárny po přírodní mastě s kostivalem, bez znehybnění ruky léčba pravděpodobně nebude úspěšná. Důležité je uvést loket do klidu a regeneraci dát dostatečný čas a prostor, aby mohlo opravdu dojít k hojení. Dříve se loket dokonce dával na 2 týdny do sádry. Nyní je možné použít ortézu.

Jako poslední možnost léčby injekce i skalpel

Pokud se stav zlepšení, může se aplikovat obstřik přímo do místa zánětlivého procesu. V poslední fázi je možné přistoupit k operativnímu řešení, ovšem to je už poslední možnost.

Ortoped pak během operace uvolní kanálek, ve kterém se v úponu tísní šlacha a postižený nerv. Pokud se operace podaří, potíže přestanou. Ale regenerace je dlouhodobá. Především je nutný klidový režim a trpělivost.

Spustit audio

Související