Očkování proti chřipce odložte, pokud se necítíte zcela zdrávi

6. říjen 2021

Už za několik týdnů nás čeká nevlídné chladné počasí a spolu s ním i období chřipek. Chřipky se pomalu začínají objevovat už nyní a je proto nejvyšší čas připravit naší imunitu. Nejlepším řešením je očkování.

Letošní podzim nastupuje velmi pozvolna. Letní teploty a krásné babí léto jsme si užívali i počátkem října. Ostatně komu by se chtělo myslet na zimní plískanice. Jenomže nás čekají už za několik týdnů nejen zimní a podzimní inverze a nevlídné chladné počasí, ale spolu s ním i období chřipek.

Pouze očkování proti koronaviru nás před nepříjemným virovým onemocněním neochrání. Chřipky se pomalu začínají objevovat už nyní a je proto nejvyšší čas připravit naší imunitu i na tento typ viróz.

Očkování je základ

Nejlepší příprava na období chřipek je očkování proti chřipce. Vakcíny nás chrání před čtyřmi kmeny virů, u nichž se v daném roce předpokládá, že se mohou s největší pravděpodobností vyskytovat.

Složení vakcín se proto mění a aktualizuje každý rok. V případě zájmu o očkování je tedy na místě zajít co nejdříve za svým praktickým lékařem. Pacienti nad 65 let mají očkování hrazené ze zdravotního pojištění – tedy zdarma. Mladší stigmatizovaní – např. diabetici a kardiaci, mají očkování také zdarma. Ostatní si musí očkování uhradit.

Spojit očkování proti koronaviru a chřipce lze, ale opatrně

Jak ale přistupovat k očkování proti chřipce, pokud nemáme dokončené očkování proti koronaviru nebo se chystáme teprve na první dávku?

Podle České vakcinologické společnosti lze očkovat třetí dávku vakcíny proti koronaviru do jednoho ramene a současně do druhého i běžné očkování proti chřipce. Toto je ale na místě zvážit a možná zvolit opatrnější přístup, obzvláště pokud se cítíte nachlazeni.

Opatrnost je na místě především při prvním očkování proti koronaviru. Mezi první dávkou a očkováním proti chřipce by ideálně mělo být časové rozmezí 4 týdny.

Co upřednostnit? Logika vítězí

Ačkoliv jsou mnohem větší obavy z onemocnění koronavirem než samotné chřipky, je rozhodně rozumnější upřednostnit právě očkování proti chřipce. Období chřipek už pomalu nastupuje a tato ochrana je zcela na místě.

Koronavirus tu bohužel budeme mít ještě hodně dlouho. Navíc případné onemocnění chřipkou každý organismus oslabí i pro další závažné infekce. Na místě je ale rozhodně i nadále obezřetnost a ochrana – nošení roušek, častá hygiena rukou, udržování rozestupů. A raději se také vyhnout uzavřeným místnostem s větším počtem lidí.

Očkujte se pouze v případě, že jste zdraví

Nežádoucí účinky očkování proti chřipce v podstatě nejsou – jestliže jste při očkování zcela zdraví. Pokud byste se ale nechali očkovat a měli například zvýšenou teplotu nebo byli nachlazení, očkování může vyvolat těžší průběh nemoci.

Pro jakékoliv očkování musíte být zcela zdrávi a neměli byste být ani v inkubační době jakéhokoliv onemocnění. Pokud se tedy někdo před plánovaným očkováním potkal například s pozitivním člověkem na koronavirus, je na místě jakékoliv očkování odložit.

Spustit audio

Související