Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Nemáme-li švestky čerstvé, poslouží i kompot!
Ingredience
- na drobenku: 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 2-3 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek jogurtu
- ¾ hrnku cukru
- půl hrnku oleje
- půl hrnku mléka
- 1 kypřicí prášek
- švestky
- tuk a mouka na plech
Postup:
- Z cukru, mouky, másla a skořice si připravíme drobenku.
- Vejce ušleháme s cukrem, pak přidáme jogurt, olej, mléko, prošleháme.
- Nakonec přidáme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Na vymazaný a vysypaný plech vlijeme těsto, poklademe půlkami švestek, posypeme drobenkou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.