Švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Nemáme-li švestky čerstvé, poslouží i kompot!

Ingredience
  • na drobenku: 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2-3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • na těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek jogurtu
  • ¾ hrnku cukru
  • půl hrnku oleje
  • půl hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek
  • švestky
  • tuk a mouka na plech

Postup:

  1. Z cukru, mouky, másla a skořice si připravíme drobenku.
  2. Vejce ušleháme s cukrem, pak přidáme jogurt, olej, mléko, prošleháme.
  3. Nakonec přidáme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  4. Na vymazaný a vysypaný plech vlijeme těsto, poklademe půlkami švestek, posypeme drobenkou a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.